PER NYHOLM OG NTB

De kommer fra alle deler av verden, fra Filippinene, fra Polen, fra Colombia, fra USA og selvfølgelig fra Italia. Natt til i dag ble det uoffisielt hevdet at antall pilegrime i kvartalene rundt Vatikanet oversteg tre millioner, tilsvarende Romas totale innbyggertall.

Sperret luftrommet

Italia befinner seg ikke i krise, men det er truffet ekstraordinære sikkerhetsforanstaltninger, som dels skal beskytte ca. 200 stats— og regjeringsledere, dels skal sørge for ro og orden. Romas luftrom er sperret. Omkring hovedstaden er lagt en ring av tunge luftvernmissiler.

Inntil videre er det ingen panikk å spore, intet hysteri, ingen lovløshet. Titusener spiser og sover på åpen gate, andre titusener er innkvartert i teltleirer og herberger, private hjem er blitt åpnet, hotellrom finnes ikke lenger.

I formiddag forestår kardinal Joseph Ratzinger dødsmessen på Petersplassen for en skikkelse som - tilstrømningen tatt i betraktning - må sies å gå i sin grav som denne verdens første globale leder, en pave som med sitt eksempel viste at spiritualitet trekker menneskemengder som ingen verdslig makthaver kan drømme om.

TV uten reklame

TV-selskaper fra hele verden vil bringe fjernsynsbilder fra begravelsen til sitt hjemlige publikum, og mange av de store tv-stasjonene planlegger direkte sending av hele den tre timer lange seremonien. NRK starter sendingen fra Petersplassen kl. 09.30. De tre store amerikanske selskapene ABC, CBS og NBC velger å kutte ut reklamepausene under sendingene som går direkte - før vanlige amerikanske tv-tittere har fått i seg morgenkaffen.

De to arabiske tv-stasjonene Al-Jazeera og Al-Arabiya har hatt lange innslag fra pave Johannes Paul IIs siste dager og vil også ha omfattende dekning av begravelsen.

Den katolske kirke i Moskva vil ha direkte overføring fra begravelsen, etter at det ble kjent at ingen russiske tv-kanaler vil ha direktesendinger fra begivenheten i Roma.

Bare kineserne får ikke andre bilder enn de som måtte komme fra de store internasjonale selskapene som BBC og CNN. Jyllands-Posten/Bergens Tidende