1. september – 9/11 – er ikke bare dagen da flyene styrtet inn i World Trade Center i New York.

Flere dystre hendelser i verdenshistorien har skjedd på denne datoen:

1973: Chiles president Salvador Allende dør i militærkuppet som ble ledet av generalene med Augusto Pinochet i spissen. Allende var verdens første demokratisk valgte marxistiske president og militærkuppet i Chile ga landet et terrorregime som vekket avsky i nesten hele verden.

1978: Den bulgarske dissidenten og avhopperen Georgi Markov dør av blodforgiftning etter å ha blitt stukket med en paraply – trolig forgiftet – på et busstopp i London. Bulgarsk etterretning fikk skylden.

SE VIDEO av 11. september-angrepene.

2001: World Trade Center i New York og Pentagon i Washington blir utsatt for terror da tre fly blir styrtet inn i bygningene mens TV-seere over hele verden var vitner. I New York dør 2751 mennesker. Angrepet førte til at president Bush satte i gang sin krig mot terror og angrep først på Afghanistan, siden på Irak.

2003: Sveriges utenriksminister Anna Lindh dør etter at hun ettermiddagen før er stukket ned med kniv på en handletur i varemagasinet Nordiske Kompaniet i Stockholm sentrum. I et land som hadde et uoppklart drap på landets statsminister (Olof Palme), sendte det sjokkbølger som fremdeles ryster Sverige.

2005: De siste israelske styrkene trekker seg ut av Gaza etter å ha evakuert rusenvis at bosettere. Overgivelsen av området til palestinerne fører med tiden til oppbygging av Hamas’ maktbase og ny krig i Gaza vel tre år senere.

Og skal man ha noe å glede seg over til slutt:

1960: Wilma Rudolph (20) , den amerikanske «gasellen» tar sin tredje olympiske gullmedalje i Roma da hun sikrer USA gull på 4x100 meter stafett for kvinner. Før stafetten hadde hun vunnet 100 meter på 11.0 og 200 meter på 23.2. Wilma hadde hatt poliomyelitt som barn, som voksen friidrettsutøver la hun verden for sine føtter ...

STYRTET: Salvador Allende ble styrtet i Chile. Ble han drept - eller begikk han selvmord?
SJARMERTE VERDEN: Wilma Rudolph vant tre OL-gull.
Scanpix