VIGGO LEPOUTRE RAVN

— Åh, hvor jeg håper han viser seg. Bildene med ham og Chávez er så lenge siden.

Slik lød det fra en anonym cubansk blomsterdekoratør i den spanske avisen El País dagen før den store 1. mai-feiringen tirsdag, da 6-7 millioner innbyggere ifølge lokale myndigheter marsjerte over hele øyen.

Blant dem hundretusener i Havana, mange av dem ventet endelig å se Fidel Castro offentlig ni måneder etter tarmoperasjonen og hans overraskende overføring av den formelle makten til sin lillebror, Raúl.

Men akk.

Til stor skuffelse viste ikke den berømte cubanske pasienten seg - tilsynelatende stadig for utmattet til å klare talerstoler og «Viva»-rop i Cubas stekende tropesol, hvilket igjen åpnet en rekke spørsmål om kommunistikonets helsetilstand.

Avlede oppmerksomhet

Ifølge en vestlig kilde, som The Miami Herald siterer, tjener slike diskusjoner til å «avlede folkets oppmerksomhet fra daglige problemer med bolig og transport» og skaper et internasjonalt fokus som man ellers ikke ville få.

Castro mottok i april både vennen, den colombianske forfatteren Gabriel García Márquez, og en offisiell delegasjon fra Kina. Begge gangene i treningsdrakt og i uspesifiserte omgivelser, men tilsynelatende i klart forbedret fysisk form sammenlignet med tidligere.

I dagene før 1. mai-begivenhetene publiserte det cubanske partiorganet Granma sågar et lengre innlegg i den internasjonale debatten der blant annet USA skjelles ut for å ha løslatt terroristen Luis Posada Carriles, og der bruken av matvarer til produksjon av etanol kritiseres skarpt.

Signatur og umiskjennelig fabulerende skrivestil: Fidel Castro.

Forrige helg fortalte Hugo Chávez på et toppmøte med allierte ledere fra Nicaragua, Cuba og Bolivia at han hadde fått et ti sider langt brev der Fidel filosoferer over Mao Zedong, Che Guevara og om hvorfor Kina blir det 21. århundres supermakt.

Fidel Castro er på vei tilbake med stormskritt, lød det fra Venezuelas president.

Ingen reformer

Verst av alt for de Cuba-analytikere som tidligere så mulighetene til økonomiske endringer og en større åpning utad à la Kina, later den rekonvaleserende revolusjonære nå til å blokkere for at cubanerne kan åpne små, private forretninger.

Til Los Angeles Times sier visepresidenten for Lexington-instituttet og Cuba-spesialist Phil Peters at statsmedienes fokus på eskalerende korrupsjon og Raúls offentlige kritikk av mangel på mat, transport og hus ellers indikerte en intern revidering av Cubas politiske og økonomiske system.

Rundt den forsinkede feiringen av 80-årsdagen i desember uttalte regjeringen til og med at man var i gang med å identifisere og om nødvendig korrigere mangler i den kommunistiske ideologi.

— Men akkurat nå ser det ut til at det blir helt kaldt vann over det hele. For meg er det det tydeligste tegnet på at Fidel Castro har det bedre og er nærmere å komme tilbake til makten, sier Phil Peters.

Vurderingen støttes av det faktum at cubanske medier de siste månedene har omtalt Raúl Castro som kommunistpartiets annensekretær uten å nevne hans formelle rolle som Cubas leder.

Folk snakker

Damian J. Fernández, leder av Cuba Research-instituttet ved Floridas internasjonale universitet i Miami mener at en «pandoras boks» med ideologisk debatt er startet på øyen.

— Folk snakker på Cuba. Når det fører til handling, aner jeg ikke. Men denne maktoverdragelsen har utvidet parameteren for hva som står til diskusjon, og hva som er tillatt, sier han og understreker at Fidel Castros fulle retur vil sette en stopper for debatten.

— I det minste forsøker PR-kampanjen å få ham tilbake i sadelen. Kan han komme like høyt opp på hesten som før? Neppe. Men han kan stadig ha stor innflytelse, sier Fernández overfor Los Angeles Times.