NIELS JÜRGENSEN Moskva

På folkemunne har hun fått økenavnet Den bombastiske blondine. Og det er ingen tvil om hvem hun blogger for i Russland: Kreml.

– Alt jeg har på meg, er russisk. Ja, alt unntatt beltet, da. Jeg må innrømme at det er kinesisk, sa Maria Sergejeva (24) da hun nylig sto frem i pressen, verdensvant som en filmstjerne.

Russisk presse har utropt henne til å være det nye ansiktet på den patriotiske ungdommen som slutter fullt og helt opp om president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putins håndfaste politiske ledelse. Faktisk minner språkbruken hennes ikke så rent lite om den som ble brukt i sovjettidens kommunistiske ungdomsorganisasjon Komsomol. Riktignok i en mer moderne versjon.

Massemøter og marsjer

Den politiske bloggingen hennes har allerede delt webbrukerne i to leire: beundrere og kritikere. Beundrerne finner vi først og fremst i Den Unge Garde, ungdomsorganisasjonen i Medvedevs og Putins dominerende parti, Forent Russland, og i ungdomsaktivistbevegelsen Nasji.

Begge aktivistgrupper er ofte på gaten for å vise støtte til landets ledere. Virkemidlene er massemøter og marsjer. Det så man for eksempel under presidentvalget i fjor.

– Jeg er sikker på at Putin og Medvedev vil beskytte meg mot finanskrisen. De vil sørge for at jeg får arbeid, og vil ikke tillate at jeg blir underbetalt, sa Maria Sergejeva under et politisk møte på Den Røde Plass i forrige måned. Ifølge enkelte aviser holdt hun en flammende – om enn litt forvirret – tale.

140.000 hits

En video av talen gikk rett inn på hennes LiveJournal-blogg med ikke færre end 140.000 hits. Talen ble spesielt godt mottatt av jevnaldrende Robert Sjlegel, tidligere talsmann for Nasji og nå medlem av parlamentets underhus, Statsdumaen.

– Det var en god og følelsesladet tale, var hans kommentar. – Den virket kanskje litt klosset, men jeg er sikker på at hun har en strålende politisk karriere foran seg.

Maria Sergejeva har selv sagt at hun i første omgang vil forsøke bli valgt til Moskvas byduma.

Regjeringen ser naturligvis talen som et spontant utslag av ungdommelig begeistring for landets ledelse. Men de mer kritiske mener at dette er satt effektivt i scene bak Kremls murer – selv om de ikke vil frakjenne de unge aktivistene et ekte patriotisk sinnelag.

Direkte fra leveren

Den bombastiske blondine er gått til kamp mot det hun ser som Russlands fiender, og hun legger ikke fingrene imellom. Hun skriver for eksempel at en av lederne for den lille, liberale opposisjonen, eks-sjakkverdensmester Garri Kasparov, har solgt seg til amerikanske spioner. Om lederen av det ultranasjonalistiske nasjonalbolsjevikske parti, Eduard Limonov, skriver hun at han har et ansikt som en psykisk abnorm.

Da Den Unge Garde arrangerte en demonstrasjon i fjor mot det økende antallet innvandrere – særlig fra de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia og Kaukasus, løftet hun en koffert i været med påskriften «Reis hjem».

«HELT FRIVILLIG»: Maria Sergejeva avviser beskyldningene om at hun lønnes av partiet Forent Russland. – Jeg gjør alt på frivillig basis. Inntektene mine stammer fra artikler, redigering og undervisning i journalistikk. FOTO: JYLLANDS-POSTEN