KLAUS JUSTSEN

Des Moines, Iowa

Senator John Kerrys ivrigste tilhenger var ikke med ham da han lørdag morgen i Clinton ved Mississippi-elvens bredde innledet innspurten foran mandagens viktige første runde i demokratenes interne oppgjør om å bli partiets presidentkandidat.

Det var slett ikke fordi hustruen Teresa Heinz Kerry hadde sviktet sin 60-årige ektemann. Hun var tvert imot ute og holt sine egne valgmøter i håp om å få flere til å støtte ham når avgjørelsen treffes på partimøtene, kjent som caucuses.

Den sjarmerende og temperamentsfulle fru Kerry er et eksempel på at kandidatenes bedre halvdeler kan få avgjørende innflytelse på de første rundene av det lange løpet som skal skille ut kandidatene.

Senator John Edward kone Elizabeth, som lik sin mann er utdannet jurist, har holdt flere selvstendige møter. Richard Gephardts kone Jane viker sjeldent fra hans side, uansett hvor mange og hvor lange møter den politiske veteranen drar henne på.

Vermonts eksguvernør Howard Dean har derimot fra første dag måttet klare seg på egen hånd. Konen Judith Steinberg Dean har bare stått ved hans side én gang, og det var i hjemstaten da han sto frem og offisielt meddelte at han stilte opp.

Siden da har hun foretrukket å bli hjemme for å fortsette arbeidet i legepraksisen som hun deler med to kolleger. Hun har ikke en eneste gang tatt turen til Iowa for å støtte ektemannen.

Enkelte frykter at det skal bli et handikap i en stat der tradisjonelle verdier som religion og ekteskap settes høyt. Andre mener det er en styrke fordi det er et eksempel på et moderne samliv mellom to likeverdige partnere.

Dean avviser at konens fravær er et problem. Da en enkelt velger våget seg frem med et spørsmål om når han og USA kunne møte konen, ble det slått vekk som en spøk.

— Ikke med en gang, med mindre du blir syk i Shellbourne, Vermont. Så vil hun sikkert se til deg.

Den kvikke bemerkningen kan ikke skjule at konens fravær kan bli et problem på lengre sikt. Vinner Howard Dean den demokratiske nomineringen kan det bli nødvendig å trekke fru Judith frem.

Ingen vil tvinge henne til å kopiere verken Elizabeth Edwards eller Teresa Kerry, men mange amerikanere vil forlange å få et inntrykk av hvem som kan bli landets førstedame før de 2. november treffer sitt endelige valg.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende