Demonstrasjoner mot USA spredte seg i de pakistanske grenseområdene mot Afghanistan onsdag, etter at Pakistans øverste religiøse råd tok til orde for hellig krig, dersom USA angriper nabolandet.

1000 marsjerte

I byen Mingora i den nordlige delen av grenseområdet marsjerte 1000 mennesker bak et banner med teksten "Terrorist-Amerika".

Musharraf har lovet å samarbeide med USA i jakten på Osama bin Laden, som er mistenkt for å være hovedmannen bak terrorangrepene i USA i forrige uke.

Dette løftet, som er gitt i bytte mot et klekkelig økonomisk bidrag fra USA, er blitt kritisert av de 35 organisasjonene som er samlet i representert i det øverste religiøse rådet i Pakistan, Ulema-rådet.

Rådet tok onsdag til orde for en hellig krig hvis USA angriper Afghanistan, og tusenvis av studenter marsjerte deretter ut i gatene i Karachi og Peshawar for å markere sin støtte til bin Laden.

— Det er alle muslimers plikt å forsvare de muslimske landene, og befolkningen i Pakistan og Ulema-rådet vil ikke la USA ødelegge interessene til Pakistan og Afghanistan, het det i en fatwa, eller juridisk erklæring, fra de religiøse lederne.

Pakistans øverste religiøse råd (ulema) oppfordret onsdag til hellig krig mot USA dersom det kommer et amerikansk angrep på Afghanistan.

Et amerikansk angrep på Afghanistan vil bli betraktet som en terrorhandling, het det i en uttalelse fra Pakistans ulema-råd.

— Det er en plikt for alle verdens muslimer å beskytte muslimske land, og folket i Pakistan og ulemaen vil ikke la Amerika ødelegge interessene og identiteten til Pakistan og Afghanistan, het det i erklæringen.

Nestleder i ulema-rådet, Maulana Naseeruddin, sa at "Død over Amerika"-konferanser vil bli holdt over hele landet fredag, for å protestere mot president Pervez Musharrafs løfte om fullt samarbeid med USA i kampen mot terrorisme.

HYLLET BIN LADEN: Flere USA-fiendtlige demonstrasjoner fant sted i Pakistans grensetrakter mot Afghanistan onsdag, blant annet i Peshawar, der 1000 demonstranter hyllet Osama bin Laden som en helt.
Foto: Reuters