Det allerede svært så kjølige forholdet mellom EU og Russland ble ikke noe varmere av toppmøtet i Samara ved Volgas bredd torsdag og fredag. På den TV-overførte pressekonferansen ved avslutningen av møtet ble uenigheten mellom partene blottlagt.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som leder EU dette halvåret, benyttet anledningen til å uttrykke sin bekymring over at flere kjente kritikere av president Vladimir Putins regime ble forhindret i å reise til Samara for å delta i demonstrasjoner. Den tidligere verdensmesteren i sjakk Garri Kasparov, forfatteren Edvard Limonov og menneskerettsforkjemperen Lev Ponomarjov ble alle nektet å gå om bord i et fly fra Moskva til Samara fredag.

– Jeg håper de vil få muligheten til å uttrykke sin mening, sa Merkel.

– Uverdig

Putin forsvarte politiets «forebyggende tiltak» og svarte at politi i EU-land også benytter seg av slike metoder. Deretter gikk han løs på Estland og Latvia og kalte deres behandling av etniske russere for «uverdig for Europa». Videre anklaget han estiske myndigheter for å ha drept en russisk statsborger under opptøyene forrige måned.

Putin har i stadig sterkere grad forsøkt å spille åpenlyst på uenigheten innad i EU om forholdet til Russland. Det var både Merkel og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso forberedt på denne gang. Begge understreket at EU er en union av 27 land som står sammen.

– Vi hadde anledning til å fortelle våre russiske partnere at et problem for ett medlemsland er et problem for hele EU, sa Barroso.

Kjøttstrid

Barroso viste til Russlands importforbud mot kjøtt og noen andre matvarer fra Polen, Russlands sterke reaksjon på flyttingen av et sovjetisk krigsminnesmerke i Estland og Russlands ustabile oljeleveranse til en kraftstasjon i Litauen.

– Det polske problemet er et europeisk problem. De litauiske og estiske problemene er også EU-problemer. Hvis du ønsker å ha et nært samarbeid, er det svært viktig å forstå at EU er bygd på solidaritetsprinsipper, sa Barroso på pressekonferansen med Putin og Merkel.

Russlands handelssanksjoner overfor Polen har ført til at Polen blokkerer for at EU kan innlede forhandlinger om en partnerskapsavtale med Russland. Putin beskylder Polen for «økonomisk egoisme» i strid med EUs interesser.

– Vi er klar over EUs behov for solidaritet, men er det noen grenser for denne solidariteten? spurte Putin under toppmøtet i Samara.