I demokratenes ukentlige radiotale lørdag sa guvernør Gary Locke i delstaten Washington at amerikansk miljølovgivning er kommet i ildlinjen, og at det er presidenten som leder angrepet, blant annet ved å oppheve en rekke lover Bill Clinton innførte i sine siste måneder som president.

Locke ramset opp at Bush har suspendert vedtak om nye regler for arsenikk i drikkevannet og begrensninger på gruveavfall. Han har også stanset en kampanje for å begrense CO2-utslipp fra kraftverk, og han har avvist at USA vil respektere Kyoto-avtalen mot drivhusgasser.

Bush har også opphevet et vedtak om å begrense bygging av nye veier i nasjonalparker, og han har gått inn for oljeleting i tidligere beskyttede områder, blant annet i Alaska.

Locke anklaget Bush for å ofre miljøet på alteret til spesialinteresser, slik som tømmer-, gruve— og oljeindustrien.

— Det er rike givere og spesialinteresser som hjalp til med å få Bush inn Det hvite hus, som nå presser på for å svekke miljølovgivningen, sa Locke.

Bush forsvarer opphevelsen av miljøvernlover med at USA befinner seg i en energikrise, og at han vil beskytte USAs økonomi og amerikanske arbeidsplasser foran naturressursene.

Amerikanske miljøvernere, som stemte på demokratenes Al Gore eller De grønnes Ralph Nader, har begynt å mobilisere.

— Vi er svært skuffet. Vi mener at han er uansvarlig. Store bedrifter har betalt millioner av dollar for å plassere Bush i Det hvite hus, og nå får de betalt for innsatsen, sier Alex Veitch i den store miljøorganisasjonen Sierra Club.

(NTB)