President Tadic ble feiret med trommer, sigøynermusikk, jubel og dans utenfor demokratenes partihovedkvarter i Beograd i natt.

— Valget er over! Og vi har vunnet! sa presidenten da han kom ned fra andre etasje i partisentralen kl. 22.15.

— Velgerne har vist at Serbia er et virkelig europeisk demokrati, sa Tadic.

Seieren kom etter en ekstremt jevn valgkamp mot ultranasjonalisten Tomislav Nikolic.

- Må samle oss igjen

Tadic var blank i øynene da han takket både sine medarbeidere og folket. Han lovet å gå dialog med taperen Nikolic.

— Serbia må igjen bli en samlet nasjon. Det er mange som har støttet Nikolics ideer også, sa Tadic.

Ifølge prognosene til meningsmå­lingsinstituttet CeSID i 21.30-tiden i går, hadde Tadic fått 50,5 prosent, mot nasjonalisten Tomislav Nikolics 47,9 prosent. Erfaringsmessig har CeSID truffet godt med sine prognoser.

Det var på forhånd spådd at det ville ekstremt tett løp mellom de to kandidatene, og slik ble det også.

— Jeg er så glad! Det så ut som om alt gikk i feil retning, sa Maria Tesic (25), en av de mange som samlet seg på gaten etter at seieren var klar.

— Vi har vist at vi er et europeisk land! Dette er fantastisk, sa Ivan Tepavac (19), mens han svingte den blå­gule partifanen i februarnatten.

Rekordstort fremmø­te

Ikke siden serberne kastet Slobodan Milosevic i oktober 2000 har fremmø­tet ved et serbisk valg vært høyere. Tett oppunder 70 prosent av velgerne avga stemme, i det som ble regnet som Serbias viktigste på mange år.

— Det serbiske folk har våknet og reist seg, sa president Tadic.

På forhånd var det ventet at stor fremmø­te ville være til president Tadic' fordel, og spå­dommen viste seg å slå til.

Valget ble på forhånd fremstilt som en folkeavstemning om veien videre for Serbia: Presidenten mener det eneste fornuftige alternativet er å knytte seg tettere til Europa. Og han hevder at bare han kan lede landet inn i EU.

Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic er heller ikke imot EU-medlemskap, men ser Russland som Serbias viktigste allierte. Russland er Serbias viktigste allierte i kampen for å beholde Kosovo, en sak Nikolic kjørte hardt på.

På tross av statsministeren

I innspurten dempet Nikolic den nasjonalistiske retorikken noe, uten å få det ønskede valgresultatet av den grunn. Under slagordet «Forandring» beskyldte han den demokratiske blokken for grov korrupsjon, privatisering til fordel for egne venner og manglende innsats for vanlige, fattige serbere.

Nikolic' parti SRS er det klart største i parlamentet i Beograd. Men de er blitt holdt utenfor alle maktposisjoner av den så­kalte «demokratiske blokken», der Tadics sentrumsparti DS og statsminister Vojislav Kostunicas nasjonalkonservative DSS dominerer.

SEIERHERREN: President Boris Tadic sto sent i går kveld frem for sine tilhengere og erklærte seg som valgets vinner.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES