De radikale ultranasjonalistene i SRS fikk langt færre stemmer enn spådd på meningsmålingene, med bare drøyt 28 prosent, ifølge de første tallene søndag kveld.

Det er langt fra de 33 prosentene partiet lå an til på meningsmålingene.

**Mer om valget:

Tok traktoren for å støtte nasjonalistene |

Nikolic vil ikke erkjenne nederlag** |

Skjebnevalg i Serbia

Statsminister og nasjonalist Vojislav Kostunica fra nasjonalkonservative DSS har gjort det mye dårligere enn ved siste valg, med snaut 13 prosent.

Det er likevel langt fra sikkert at valgets seierherre, den EU-vennlige presidenten Boris Tadic og hans demokratiske parti DS, vil sikre seg regjeringsmakten. Det kommer helt an på hvem småpartiene vil støtte.

Les også: Harde forhandlinger venter

Demokratene feirer

I demokratenes hovedkvarter i Beograd ble tallene mottatt med stor jubel søndag kveld. I gatene ble det feiret med bilhorn og flagg.

DS har fått 39 prosents oppslutning. Partiet tar dermed over som klart størst i nasjonalforsamlingen, en posisjon ultra-nasjonalistene har hatt.

Mange serbere har åpenbart hørt på president Tadics advarsler om at nasjonalistisk styre vil bety isolasjon og stagnasjon. Nasjonalistene ønsker å kutte alt samarbeid med EU, fordi Brussel har støttet Kosovos uavhengighet

Parlamentsvalget ble på forhånd vurdert som helt avgjørende for Serbias vei videre: Tettere bånd til EU eller orientering mot Russland og isolasjon fra resten av Europa.

EUs slovenske formannskap var raskt ute med å gratulere de EU-vennlige kreftene med «den klare seieren».

Må fortsatt forhandles

President Tadic lovet søndag kveld å straks gå i gang med regjeringsforhandlinger, som han slo fast vil bli vanskelige og harde. Han listet opp fem absolutte krav til eventuelle partnere: Kamp med fredelige middel for å beholde Kosovo, fortsatt EU-tilpassing med mål om medlemskap, arbeid for å gi vanlige serbere et bedre liv, kamp mot korrupsjon og fullt samarbeid med krigsforbryterdomstolen i Haag.

– Velgerne har vist at de ikke vil tilbake til Serbia slik det var på 90-tallet, sa Tadic, med referanse til de ulykkelige årene under Slobodan Milosevic.

Det må til vanskelige forhandlinger med småpartiene før landet kan få en ny regjering.

Slobodan Milosevics gamle sosialistparti har gjort et rimelig godt valg, med rundt åtte prosent, og kan bli tungen på vektskålen – den ene eller den andre retningen. Det er ikke klart om sosialistene vil samarbeide med Tadics demokrater eller med ultranasjonalistene i SRS. Heller ikke statsminister Kostunica fra det nasjonalkonservative DSS har sagt om han vil fortsette kompaniskapet med demokratene i DS, eller om han vil gå sammen med ultranasjonalistene.

Prognosene i går tydet på at ultranasjonalistene, sosialistene og de nasjonalkonservative i DSS sammen vil ha et knapt flertall i nasjonalforsamlingen.

TV-OVERFØRT: Laber stemning i Mitrovica da valgresutatet ble klart. Statsminister Kostunica, som hadde krevd nyvalg på grunn av uenighet i regjeringen om Kosovo, tapte.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
VALGBANNER: Nasjonalisten Nikolic tapte stort i forhold til målingene før valget.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
HELLER VIN ENN VALG: Smilja Pavlovic selger plommebrennevinet rakia i veikanten nær den serbiske grensen til Kosovo og var mer opptatt av sin egen foretning enn valget. Dobrica Zivanovic (i bakgrunnen) er arbeidsløs og stemte mot den sittende regjeringen.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
VED URNEN: Ivica Mihaelovic (46) flyktet fra Pristina i 1999 og har siden bodd i Lesak i den serbiske delen av Kosovo.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
OPPTELLING: I stemmelokalet i Lesak i den serbiske delen av Kosovo. Under opptellingen BT/Adressa/Aftenbladet var vitne til i går kveld var nasjonalistpartiet SRS det største partiet.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES