Takket være den dype misnøyen med president George W. Bush og republikanerne og den klare seieren til Barack Obama, fikk Demokratene valgt inn minst fem nye senatorer fra New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Colorado og Virginia.

Det gir dem et flertall på 56 av de 100 plassene i Senatet, dersom man regner med to uavhengige som vanligvis befinner seg i den demokratiske leiren, nemlig Joe Lieberman og sosialisten Bernie Sanders.

Onsdag morgen var utfallet ennå ikke klart i fire delstater, nemlig Alaska, Georgia, Minnesota og Oregon.

60 glapp

Håpet var å vinne 60 plasser i Senatet for å få et flertall som sikrer at mindretallet ikke kan stanse lovforslag ved såkalt filibustertaktikk, men ledende demokrater vedgår nå at partiet etter all sannsynlighet ikke når dette målet.

I Representantenes hus øker Demokratene også sitt flertall med 20 plasser fra 236 til 251, mens Republikanerne synker til sitt laveste nivå på mange år, med 172 kongressfolk mot 199 før valget.

Samtlige 435 plasser i Representantenes hus er på gjenvalg hvert annet år, mens en tredel av senatorene er på valg for en seksårsperiode.

Utgangspunktet for Demokratene i Senatet var spesielt gunstig i år fordi ingen av demokratene som var på gjenvalg, sto i fare for å tape, mens mange av de tidligere republikanske plassene sto tomme eller var i faresonen.

Nye senatorer

Demokratene tok sin første seier i senatsvalget da Mark Warner vant en tidligere republikansk plass i Virginia.

Warner, som er en tidligere svært populær guvernør i staten, vant i det rene valgskredet over republikaneren Jim Gilmore i den tidligere så republikanske sørstaten med 64 mot 35 prosent.

Deretter måtte den republikanske senatoren Elizabeth Dole se seg slått ut av Kay Hagan fra Demokratene i North Carolina, også en tradisjonell sørstat.

Demokratene slo ut enda en republikansk senator da Jeanne Shaheen vant i New Hampshire over den sittende republikaneren John Sununu.

Så tok fetterne Tom Udall i New Mexico og Mark Udall i Colorado hvert sitt mandat. Tom tok over etter den republikanske veteranen Pete Domenici som går av med pensjon etter å ha sittet i Senatet i 35 år, mens Mark også tok over etter en republikaner som ikke stilte til gjenvalg.

Blir sittende

Demokratene fikk ikke innfridd håpet om å slå ut den republikanske mindretallslederen i Senatet, Mitch McConnell i Kentucky.

66 år gamle McConnell, som har sittet fem seksårsperioder i Senatet, klorte seg fast med 51 prosent av stemmene etter et intenst angrep fra Bruce Lunsford.

Tilbake står det å kåre vinneren i fire delstater, og onsdag morgen hadde demokratene fortsatt håp om å erobre minst to av dem.

I Alaska sto den sittende republikanske veteranen Ted Stevens i fare for å tape etter å ha blitt dømt for korrupsjon bare en uke før valget.

I Minnesota holdt republikaneren Norm Coleman på plassen sin med en syltynn ledelse på 2.000 stemmer over komikeren Al Franken da 95 prosent av stemmene var opptalt.

I Georgia lå republikaneren Saxby Chambliss an til å beholde plassen etter en hard kamp med den demokratiske utfordreren Jim Martin, mens republikaneren Gordon Smith klamret seg til plassen sin med 48 prosent etter hard kamp med Jeff Merkley 1 prosentpoeng bak da 74 prosent var talt opp.