Bush sa i sin tale om nasjonens tilstand natt til i går at en tilbaketrekking fra Irak nå vil kunne utløse en regional katastrofe i Midtøsten. Han vek ikke en tomme i sitt forsvar av Irak-strategien, men ba sine motstandere gi den nye strategien en sjanse til å fungere.

Som ledd i denne strategien vil presidenten sende ytterligere 21.500 amerikanske soldater. Senator Jim Webb fra delstaten Virginia, som selv har en sønn som gjør tjeneste i Irak, var klar i sitt svar på Bushs tale.

«Tankeløs krig»

— Presidenten førte oss på tankeløst vis ut i denne krigen. Han så bort fra advarsler fra mannen som var nasjonal sikkerhetsrådgiver under den første Irak-krigen, fra hærsjefen og fra to tidligere sjefer for den regionale overkommandoen Central Command, tordnet Webb.

Han anklaget Bush og hans regjering for elendig lederskap i en krig som nå har vart i nesten fire år. Det har skjedd til tross for innstendige advarsler fra mange hold, blant annet fra ham selv, fremholdt den demokratiske senatoren.

Iskaldt svar

— Hvordan går det med gutten din, spurte George W. Bush da han traff Webb på en mottakelse i Det hvite hus kort tid etter kongressvalget i november. - Det blir mellom gutten min og meg, lød senatorens iskalde svar, og tonen var ikke stort mer hjertelig da Webb natt til onsdag norsk tid svarte på presidentens State of the Union-tale.

— Vi må legge om kursen. Vi må straks flytte strategien i retning av et sterkt diplomati med base i regionen, en politikk som får soldatene våre vekk fra gatene i irakiske byer, og en oppskrift som gjør det mulig å trekke våre stridende styrker ut av Irak på kortest mulig tid, fremholdt Virginia-senatoren i sitt svar på talen om nasjonens tilstand.

Mens Jim Webb brukte storsleggen, nøyde senator Edward Kennedy seg med den verbale stiletten. Det beste ved hele Bushs tale, sa Kennedy, var de to første ordene, henvendt til lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi: «Fru Speaker».