— Dette dreier seg om offentlig sikkerhet, om folk som forsvarer seg, sier initiativtageren Shaun McClusky til nyhetstjenestenReuters.

Haglene er av den enkle sorten som bare fyrer av en ladning om gangen. Slike våpen er billige og dessuten av liten interesse for forbryterske elementer, mener McClusky, som tilhører det republikanske partiet i USA. Han stilte nylig som kandidat til valget som ordfører i Tucson, men tapte.

Armed Citizens Project har samlet 12000 dollar (ca. 70000 kroner) som er tilstrekkelig til å kjøpe inn 36 hagler som så skal deles ut til interesserte. Med haglene følger også en egen lås for å sikre dem samt et kurs i hvordan man skal bruke slike våpen.

Kraftig kritikk

Utdelingen av gratis hagler får kraftig kritikk fra demokraten Steve Kozachik, som sitter i Tucsons bystyre. Han er en talsmann for strengere våpenregler.

— Det er latterlig å hevde at folk blir tryggere i strøk med høy kriminalitet ved å dele ut våpen til dem, sier Kozachik. Han tror at innbyggerne i byen vil ta avstand fra tiltaket når det blir mer kjent.

Det pågår en intens debatt i USA om en strengere våpenlov. Det er drøye tre måneder siden massakren ved barneskolen i Newton, Connecticut, der 26 mennesker, hvorav 20 barn, ble skutt og drept av Adam Lanza.

Fremstøtet med de gratis haglene i Tucson skaper trolig sterke følelser også fordi seks personer ble drept av en gjerningsmann i denne byen i 2011. Det skjedde under et valgmøte for kongressmedlem Gabriell Giffords. Hun ble alvorlig såret av gjerningsmannen, som ble overmannet da han skulle skifte magasin.

Armed Citizens Project er en av de mange foreningene for amerikanere som motarbeider strengere våpenlover. Foreningen ble grunnlagt i Texas, der våpentilhengerne alltid har stått sterkt.