JØRGEN ULLERUP

Sammen med medarbeidere fra Røde Kors serverer organisasjonen hver onsdag kveld gratis suppe til de hjemløse på havnen i Nice, og på forhånd får gjestene tydelig beskjed om at suppen er kokt på svinekjøtt.

Heller ikke i Nice er det noen hemmelighet at jøder og muslimer ikke kan spise svinekjøtt av religiøse hensyn. For øvrig i likhet med rastafarier fra Etiopia, men dem er det neppe mange av under pappkassene på den berømte Promenade des Anglais i den sørfranske byen.

De glade givere forsikrer om at de ikke utelukker noen, og at det ikke er deres problem hvis noen utelukker seg selv fra å spise en tradisjonell fransk suppe. Men i Nice har aksjonen utløst skandale, og suppen har fått navn som hatets suppe, diskrimineringssuppe og fascistsuppe.

— Denne svinekjøttsuppen er rendyrket diskriminering. Den sender det budskapet i hodet på dem som ikke kan spise den, at de bare kan bli under sine pappkasser og dø av sult, sier Térésa Mafeis, leder av en demokratibevegelse i middelhavsbyen og beskylder suppekjøkkenet for å gi Nice et fascistisk image.

Flere andre hjelpeorganisasjoner oppfordrer til å forby suppeutdelingen. Det skjedde i Paris i 2004, da organisasjonen prøvde oppskriften her.

Bystyret i Nice har foreløpig sendt den ansvarlige for byens sosialavdeling ut på havnen for å undersøke ordningen. Her konstaterte Noël Ayraud at det ikke er en forbrytelse å dele ut svinekjøttsuppe. Samtidig fastslo han at det i Nice faktisk ikke finnes noen muslimske hjemløse, fordi solidariteten i muslimske familier er langt større enn i andre franske familier.

Det høyreekstreme partiet Nasjonal front står tradisjonelt sterkt i Sør-Frankrike. For noen år siden ble partiets daværende borgermester i byen Vitrolles dømt for diskriminering for da han delte ut sjekker til nybakte foreldre. Men kun til franske eller europeiske.

Nice ledes imidlertid av borgermester Jacques Peyrat, medlem av det borgerlige regjeringspartiet UMP.