NAVN: Cristina Fernandéz de Kirchner (54)

STILLING: Senator i Buenos Aires og konen til president Néstor Kirchner.

AKTUELL: Blir trolig valgt til president i Argentina søndag.

— Jeg er verken Evita eller Hillary, har Cristina Kirchner uttalt til mediene. Kvinnelige presidenter er mildt sagt uvanlig både i Nord- og Sør-Amerika. Derfor oppstår det fort sammenligninger mellom de få som søker makten.

Men Argentinas ledende presidentkandidat har selv gjort sitt for å bli sammenlignet med legendariske Evita Peron (1919-1952). Blant annet gjennom å holde valgkampappeller foran store Evita-plakater. Hun har også vært i USA for å pleie kontakt med Demokratene og the Clintons. HUN HAR I det hele tatt reist mye i det siste: Til Spania og sosialistpresident Zapatero, Mexico og den konservative presidenten Calderón, Ecuador og landets nokså venstreradikale president Correa, samt til Venezuela for å snakke med mannen som har lettet Argentina for atskillig gjeld: Hugo Chávez, kontinentets rødeste president.

Cristina Kirchner er mer opptatt av nettopp internasjonale relasjoner enn sin mann. Hun regnes også som åpnere og mindre engasjert i økonomi enn den sittende presidenten.

Sosial rettferdighet og menneskerettigheter har stått på hennes agenda helt siden hun som nyutdannet jurist begynte med politikk på 80-tallet. Og hun har vært pådriver i arbeidet med å begrense fattigdommen i Argentina de siste fire årene.

Ekteparet Kirchner, som gjerne tar æren for Argentinas økonomiske fremgang, fronter partiet Frente Para la Victoria, FPV (seiersfraksjonen). Dette er en samling mer og mindre venstrevridde peronistgrupperinger.

I likhet med mannen som var opphavet til peronismen, Juan Domingo Peron (1895-1974), beskyldes også FPV for å være populister uten ideologi. På den internasjonale arenaen ser det i hvert fall ut til at Kirchner-paret finner samarbeidspartnere både til høyre og venstre.

NASJONALT HAR OPPOSISJONEN kritisert Cristina Kirchner for å underslå Argentinas inflasjonsproblemer og mangle en strategi for hvordan hun skal styre økonomien videre.

Dessuten anklages ekteparet Kirchner for betenkelig makttaktikk. Når Cristina er kandidat denne gangen, kan Néstor stille ved neste valg. Dermed kan familien Kirchner bli sittende ved makten utover de to presidentperiodene grunnloven tillater.

Årets valgkamp har vært relativt rolig ettersom resultatet synes å være gitt på forhånd. Den som vinner første valgrunde må ha minst 40 prosent av stemmene og lede med over 10 prosent på nærmeste konkurrent. De siste meningsmålinger tyder på at Cristina Kirchner ligger godt an til å klare det.

Hun har vært en populær presidentfrue. Nå gjenstår det å se om hun blir en like ettertraktet president.

IVAN ALVARADO
REUTERS / SCANPIX