— Denne prisen er til alle kvinner i Liberia som har kjempet mot diktatur og for fred, sier en av vinnerne av Nobels fredspris, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf.

I et intervju med CNN uttrykker presidenten stor glede over prisen hun fredag ble tildelt sammen med to andre kvinner, for deres kamp for demokrati og kvinners rettigheter.

— Vi hadde ikke vært hvor vi er i Liberia uten alle de kvinnene som sto ute i sol og regn og kjempet for fred og demokrati. Denne prisen er til dem, sier Johnson-Sirleaf.

Kvinners rettigheter

Hun sier hun håper prisen vil bidra til å fremme arbeidet for kvinners deltakelse og rettigheter på det afrikanske kontinentet og alle andre steder i verden.

— Dette er en stor anerkjennelse for både min egen og andres kamp for demokrati i Afrika og Liberia, sier Johnson-Sirleaf til VG Nett på telefon fra Monrovia.

I bakgrunnen høres stor jubel, latter og synging, skriver avisen.

— Det er mange som er glade her nå. Jeg er ikke en gråtende person, men dette er en stor dag, sier Johnson-Sirleaf på spørsmål om også hun gråter.

Stor betydning

Ellen Johnson-Sirleaf (72) er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Hun forteller at prisen har stor betydning for henne personlig og som afrikansk leder.

— I mange år har vi kjempet mot ond makt og diktatorer. Dette er en viktig anerkjennelse av vårt mangeårige arbeid, og vil få stor betydning for fredsarbeidet i Afrika og Liberia, sier Johnson-Sirleaf til VG Nett.

Hun mener prisen også får betydning for Liberia som stat.

— Vi er en ung stat, men har klart å stable på beina viktige funksjoner og demokrati, sier presidenten.