ERIK THOMLE

President Saddam Hussein — Gud beskytte ham, som avisen «Babylon» alltid skriver etter den store leders navn - har proklamert at hans sønn overtar kommandoen over Bagdad og Ninive. Hans fetter har kontrollen med den sørlige delen av landet omkring Basra, og to andre betrodde militærsjefer kommandoen i det nordlige og i det sentrale Irak. Selv beholder Saddam Hussein kommandoen over flyvåpenet og rakettforsvaret Han har imidlertid stadig overkommandoen i hele landet.

For sikkerhets skyld

Oppsplittingen i fire regioner er bare for sikkerhets skyld, meldte statlig tv sent lørdag kveld. Hvis de fire regionene blir skilt fra hverandre og kommunikasjonen svikter, skal hæren og folket vite hvem som bestemmer.

Umiddelbart har presidentens proklamasjon ikke satt spor i hovedstaden, hvor sønnen Qusay Saddam Hussein nå har kommandoen. Han er på forhånd sjef for Republikanergarden, som regnes som regimets elitestyrke og antas å være trukket sammen omkring Bagdad, fordi det er der slaget om Irak vil stå. Erfaringene fra krigen i 1991 viser at den dårlig utrustete irakiske hæren ikke har noe å stille opp mot en høyteknologisk amerikansk krigsmaskin nede i ørkenen mot sør.

Men hvor Qusay Husseins Republikanergarde er akkurat nå, er en velbevart militær hemmelighet.

I det minste for Bagdads befolkning. Soldatene er gjenkjennelige på grunn av en trekant på skulderen, men trekanten ses ikke på de få soldatene som går rundt i gatene eller de mange som deltok i de store demonstrasjonene lørdag.

Tar det rolig

Og stadig hersker denne forunderlige roen, der ingen sivile for alvor forbereder seg på krigen.

— Bare rolig, det kommer ingen bomber. Amerikanerne skremmer oss bare. Det samme gjør Irak, beroliger en taxisjåfør og legger til: - Kanskje blir militæret og noen departement bombet, og kanskje forsvinner lys og vann. Men ingen bomber mot sivile. Kom hjem til min familie hvis det skjer noe. Under krigen i 1991 hadde jeg tre fra ABC News boende. Vi hadde det riktig hyggelig.

Som alle andre i hovedstaden vet han at det ikke faller bomber så lenge FNs våpeninspektører er i Bagdad. For alle innbyggerne er våpeninspektørene, som ellers ikke er populære, et barometer på om det går mot krig eller fred. Men stadig flere tv-team og andre pressefolk gjør seg klar til å forlate Irak i bakhjulet på våpeninspektørene. Også fordi det kan bli umulig å arbeide bare noenlunde fritt.

Strammer grepet

I går strammet styret grepet om de utenlandske mediene en gang til. Alle journalister fikk ordre om å flytte sammen på de tre store hotellene, Al Mansur, Palestine og Al Rashid. Hittil har utlendinger selv bestemt hvor de ville bo, men ved å samle utenlandsk presse, kan myndighetene med større sikkerhet kontrollere at ingen beveger seg utenfor tillatte områder.

Hvor mye Irak vil begrense nyhetsstrømmen når - eller hvis, som svært få i Bagdad sier - bomber og krysserraketter rammer hovedstaden, er uvisst. Myndighetene vil være i stand til å stoppe stort sett enhver informasjon, bare ved å nekte å utlevere satellittelefoner, som er deponert i pressesenteret, og stenge tv-stasjonenes mulighet for å sende ut av landet. Sendebiler og parabolantenner er parkert innenfor pressesenterets gittergjerde. Alle forbindelser må godkjennes i pressesenteret, og bare i senteret kan plomberte satellittelefoner åpnes og benyttes.

Internett vil antakelig - og med det muligheten for å sende e-post - bli avbrutt samtidig med andre forbindelser.

Bomber mot radio og tv

Men irakerne er ikke alene om å bestemme om utlendinger kan sende ut fra Irak. Pressesenteret ligger like ved det statlige fjernsynet, som trolig blir et av amerikanernes første mål, når landet skal lammes og fylles med usikkerhet. Andre lokale tv- og radiostasjoner vil følge etter, så den Washington-styrte Radio Sawa blir irakernes viktigste nyhetskilde. Den sender på forhånd med en styrke som er langt kraftigere enn både de irakiske og nabolandenes stasjoner.

Irak er delt i fire, skyttergraver er gravd. Irak er klar til krig.

<b>GJØR KLAR RAKETTENE:</b> Om bord i USS «Abraham Lincoln» i Persiabukten gjør mannskapet klar luft-til-luft raketter (AMRAAM - Advanced, Medium-Range Air-to-Air).<br/> FOTO: JOHN SCHULTS, REUTERS