• Ingenting straffes så hardt i islam som drap, sier halal-slakter Mohammed Ahmed (36), nærmeste nabo til Londons mest beryktede moské.

Ahmed kom fra Algerie for 13 år siden som student, og brukte mye av gårsdagen til å ringe venner og kjente for å høre om alle var i god behold etter bombeangrepene. Da Bergens Tidende var innom i går kveld, var han travelt opptatt med å selge grillete kyllinger, ost, grønnsaker, egg og brød ikke langt fra Arsenals hjemmebane Highbury.

— De som har gjort dette er gale. Fullstendig gale, sier 36-åringen.

Ekstremist nærmeste nabo

Et par steinkast unna butikken i travle Blackstock Road ligger Londons mest omtalte moské de siste årene. Der, i en anonym bygning i St. Thomas Road, holdt Abu Hamza al-Masri til, inntil han ble kastet ut. De ekstreme synspunktene til den enøyde og armløse imamen står ikke høyt i kurs hos Ahmed.

— Han er søppel. Han skulle vært fjernet for lenge siden; stilt for retten, slik det til slutt også er blitt gjort, sier halalslakteren, som er sterkt kritisk til at Afghanistan-veteranen har fått så stor oppmerksomhet og taletid i britiske medier.

- Ikke de var muslimer

I går hang et stort banner med påskriften «En ny start for moskeen» på den moderne betong- og teglsteinsbygningen. Fem politifolk holdt diskret oppsyn fra andre siden av gaten.

— Dere må komme igjen i morgen, sa en mann på trappen som ikke ville ha navnet sitt på trykk i Bergens Tidende.

— Hvorfor kommer dere hit? Abu Hamza er kastet ut. Det han står for har ingenting med islam å gjøre. Han er ikke velkommen her, sa mannen, som fordømte bombeangrepene på det sterkeste, og som heller ikke kunne tro at det var islamske terrorister som sto bak angrepene.

- En bikube

Halal-slakteren rundt kvartalet var også provosert av den raske koblingen som ble gjort mellom islamske terrorister og angrepene.

— Politiet sier jo at de ikke vet hvem som har gjort det. Det kan ha vært IRA, det kan ha vært Mossad, det kan ha vært hvem som helst. Og dersom terroristene var fra IRA: Ville dere gått til andre kristne og spurt dem ut? Jeg kommer fra Algerie, selveste terroristlandet. Er det derfor dere kommer til meg? Tror dere det var meg? sier slakteren og ler høyt.

Selv om han fordømmer islamsk terror, har han klare meninger om årsakene som ligger bak.

— Dersom du stikker hånden inn i en bikube, blir du stukket. Dersom du plager og dreper folk, vil de ta igjen, sier 36-åringen.