Jan Tystad, Belfast:

I de katolske områdene er det IRA eller Real IRA som er dommer, jury og politi. I de protestantiske områdene er det UFF (Ulster Freedom Fighters), UVF (Ulster Volunteer Force) eller LVF (Loyalist Volunteer Force). De straffer kriminelle, angivere og avvikere på den samme primitive måte. De banker dem opp i første omgang, deretter blir de skutt gjennom legger eller armer eller henrettet med et skudd i hodet.

47 skutt i år

Professor Liam Kennedy har utarbeidet statistikk over straffemetodene og kan vise at det er et økende antall barn og tenåringer blant de straffede. I 1998 var det bare tre blant de straffede, i fjor var det 23 som ble skutt. Professoren forteller om et av ofrene, Brian Donnelly som bodde i det vestlige Belfast. Da han var 17 år ble han plukket opp av IRA og beskyldt for biltyveri og «joyriding», det vil si at man kjører den stjålne bilen til vrak ved å kjøre helt vilt og vise andre tenåringer hvor tøff man er. Brian ble hentet, kledd av og banket opp. De brakk det ene benet og slo han gul og blå til han besvimte.

Etter flere måneder på krykker, var Brian kommet over det verste, men orket ikke å fullføre sitt bilmekanikerkurs. Han stjal i stedet en annen bil og kjørte seg i hjel.

Politiet i Belfast opplyser at det var 331 angrep på sivile i gettoene i fjor. 186 var skyteepisoder, 145 oppbankinger. De fleste ble utført av protestantiske grupper, omtrent dobbelt så mange som straffede katolikker.

Base 2 er en hjelpeorganisasjon for dem som blir straffet. Pat Conway er talsmann for denne organisasjonen. Han kan fortelle at de hadde 906 henvendelser i fjor, noe som tyder på at politiets tall er for lave. Mange tar imot straffene uten å melde fra verken til politi eller til Base 2.

Hittil i år har mer enn 60 blitt straffet (47 skutt og 15 banket opp) og 700 personer har vært nødt til å flytte fra sine hjem. Ofte er de straffede unge kriminelle som enten har stjålet biler eller solgt narkotiske straffer Tallene viser at de katolske terroristene har redusert sin virksomhet, ikke minst fordi straffemetodene er dårlig reklame for Sinn Fein-lederne Gerry Adams og Martin McGuinness som har valgt den politiske vei. Derfor forsøker IRA å redusere straffene, mens protestantiske grupper har økt sin virksomhet.

I «forbønn» hos terrorister

Ray Conway forklarer at Base 2 forsøker å hindre at straffen blir gjennomført. Når noen får en advarsel, eller blir bedt om å stille opp for å bli straffet, tar Base 2 kontakt med terroristlederne og forsøker å få dem til å frafalle eller redusere straffen.

— Vi vet hvor vanskelig det er for barn og ungdom å bli tvunget til å forlate området. Å bannlyse dem fra hjemmet og omgivelsene der de har vokst opp, er en hard straff. For barn og unge tenåringer er det å bli bannlyst eller å flykte til republikken Irland eller til England ikke lett. Han forteller om barn som er fullstendig hjelpeløse når de sendes til stede hvor de ikke kjenner noen og ikke har noen støtte. Mange kommer tilbake og tar sin straff. Ofte kan Base 2 få redusert straffen mot at de unge lover at de skal slutte å stjele biler eller selge narkotika, andre ganger får de prylestraff i stedet for skyting, forteller Conway.

Tar straffen

The Guardian fortalte nylig om en ikke-navngitt 16-åring som ble bedt om å komme til en pub for å bli straffet. Han gikk dit. Etter en stund kom fire menn ut. To holdt ham, mens den tredje skjøt ham gjennom beinet. Fjerdemann ringte ambulansen og de fire forsvant. Gutten hadde fått straffen og nådde sykehuset før han blødde i hjel.

— Det hender ofte at de som blir advart, likevel tar sin straff. De vil heller gjøre det enn å bli jagd ut av området hvor de har familie og venner. De foretrekker å bo der, forklarer Ray Conway.

Verre enn dyr

Verken katolske eller protestantiske politikere med tilknytning til terroristorganisasjonene ønsker å kommentere straffemetodene, men en protestantiske kilde hevder at det er lokalbefolkningen som ønsker at de skal opptre som politi og straffe dem som begår forbrytelser. Politiinspektør Alan Mains forteller at en ung mann ble skutt og lå utenfor et samfunnshus og blødde mye. De varslet ikke ambulansen.

— Han ville dødd hadde ikke noen forbipasserende funnet ham. Man ville ikke oppført seg slik overfor dyr, sier Mains. Han har ingen sympati med terroristene som hevder at de bare straffe narkoselgere og tyver.

— Disse organisasjonene driver selv med narkohandel i stor stil. Det er hyklersk å hevde at de straffer narko-forbrytere. Ofte stormer de hjemmene og straffer unge mennesker foran øynene på foreldrene.

Narkodrap

Siste kveld i Belfast, ble jeg vekket av kraftige smell. Fem minutter seinere kom tre ambulanser og politifolk. En mann var skutt på fortauet utenfor hotellet Jurys Inn. Det var et narkodrap de forskjellige terroristorganisasjonene lever av å selge ulovlige stoffer og slåss desperat om å dominere markedet.

Samme dag hadde politiet gjennomført flere razziaer hos medlemmer av protestantiske utbrytergruppa LVF (Loyalist Volunteer Force) og beslaglagt ecstasy og kokain til en verdi av 2,3 millioner pund (28,7 millioner kroner).

BLE STRAFFET: Et offer for terroristenes straffemetoder. Den unge mannen er skutt gjennom begge ben.
FOTO: WILLIAM CHERRY/PACEMAKER