— Jeg fikk vite dette i dag. Vi må se dette i sammenheng med hvordan situasjonen var: Sambandsutstyret var ødelagt, og de hadde nok mye annet enn å gjøre enn å formidle denne rapporten, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i går kveld, etter å ha møtt sine kolleger på NATO-forsvarsministermøtet i landsbyen Taormina på Sicilia.

Tidligere på dagen hadde hun mottatt en rapport som fortalte at det var blitt skutt med skarpe skudd mot inntrengerne på militærbasen i Maimana.

I en pressemelding på ISAFs hjemmeside, sendt ut dagen etter hendelsen, sto det kun at det var snakk om «varselsskudd i luften» og at soldatene «unngikk enhver fare for folkemengden».

- Det lå ingen igjen

Forsvarssjef Sverre Diesen, som er på Sicilia, sier han er «meget komfortabel» med at han først nå har fått vite at de norske soldatene rettet våpen mot angriperne.

Ifølge pressemeldingen Forsvaret sendte ut i går, var det ikke gitt ordre om å åpne ild mot folkemengden. Men det ble understreket at hver soldat uansett er i sin fulle rett til å forsvare seg selv.

Det var i går fortsatt uklart hva som drepte de fire afghanerne som deltok i angrepet på den norske leiren nord i Afghanistan. Både håndvåpen og granater ble brukt.

— Det lå ingen drepte eller sårede igjen inne i gårdsrommet, sier forsvarssjef Diesen.

Strøm-Erichsen mener soldatene uansett viste stor tilbakeholdenhet i måten de forsvarte seg på.

— Vi må være glad det gikk som det gikk. Dette ble gjort i selvforsvar. De kunne forsvart seg på en helt annen måte, da kunne det gått mye verre, sier Strøm-Erichsen.

- Fikk støtte fra alle

Ifølge Strøm-Erichsen tok alle NATO-ministrene opp de siste dagers uro i Afghanistan i sine innlegg.

— Det var ganske sterkt å oppleve den støtten ISAF ble gitt. Det var full enighet om at det ikke er noen grunn til å trekke seg ut, og om at styrkene må få all den støtten de trenger, sier Strøm-Erichsen.

I dag skal NATO-ministrene blant annet møte kolleger fra middelhavsregionen. Uroen etter karikaturtegningene av profeten blir garantert tema når de skal diskutere NATO-spørsmål med land om Egypt, Algerie, Jordan og Marokko.