I 8. etasje av Adelaide House, like ved London Bridge, sitter en gruppe unge mennesker og stirrer inn i PC-skjermer.

Kontorene er lånt ut av et av mange EU-skeptiske britiske firma. Driften av «Vote No»-kampanjen hadde heller ikke vært mulig uten penger fra «British business».

Kamp mot traktaten

Mens de fleste har fokus mot Storbritannias folkeavstemning om grunnlovstraktaten neste år, er to av de åtte ansatte opptatt med å koordinere kampen mot traktaten i andre land, mens en tredje hjelper til på deltid. Tyskeren Thomas Rupp og polske Magdalena Górnicka kjører løpet, mens fransk-britiske Lorraine Mullally er ekstramannskap.

De tre driver under navnet «European No-Campaign», og medgir at det i noen land er et slit å få utrettet noe.

— I Spania er motstanderne ikke samordnet, og dessuten har vi språkproblemer. I Nederland har vi derimot god kontakt; der er jeg virkelig optimistisk med tanke på at vi kan vinne, sier Rupp, kampanjens pressetalsmann.

Nederland skal stemme i vår, i mai eller juni. Han mener at også Frankrikes avstemning, trolig i juni, er «ganske åpen». Her heller imidlertid Frankrike-ekspert Lorraine Mullally kaldt vann i blodet.

— Nei, Thomas. Ja-siden kommer til å vinne 60-40 i Frankrike!

Latteren runger i rommet.

Polsk nei?

Magdalena Górnicka er naturlig nok Polen-ekspert, og optimist.

— Motstanden mot grunnloven vokser i Polen. Det er til og med mulig at det ikke blir noen folkeavstemning i det hele tatt. Først skal det holdes parlamentsvalg, og hvis sentrum-høyre vinner der, kan det hende de sier nei til grunnloven uten folkeavstemning, mener hun.

Foreløpig er det ikke fastsatt dato for verken valg eller avstemning i Polen.

Derfor holdes fokus på vårens folkeavstemninger: Spania i dag, Nederland, Frankrike og Luxembourg senere.

For jurister

Det Rupp, Górnicka og Mullally tilbyr euroskeptiske venner over hele Europa er informasjonsspredning, medieråd, hjelp til å sette opp hjemmesider, formidling av kontaktpersoner, talere til møter og aktivister som kan være med på å dele ut løpesedler.

— Vi må vinne kampen mot grunnlovstraktaten. Den er utarbeidet av eliten, ikke av vanlige folk. Den er skrevet for jurister, ikke for vanlige folk. Den skulle gjøre ting lettere å forstå, men det motsatte er tilfellet, mener Thomas Rupp.

Han sier kampanjen ikke retter seg mot EU, men at hele grunnlovsprosessen må starte forfra. Folket må «involveres på en helt annen måte».

Mer konkret er han ikke, for European No-Campaign er en nettverksbygger for mange forskjellige politiske grupper.

— Grunnlovstraktaten angripes både fra høyre og venstre. Det må jo bety at noe er galt, sier Thomas Rupp.

Ja-siden kan ikke vinne

Storbritannia skal ikke ha folkeavstemning om EUs grunnlovstraktat før neste år, men virksomheten er i gang for lengst. Optimismen er sterk for motstanderne av grunnlovstraktaten i landet der den henger i den tynneste tråden.

— Jeg tror vi kan si det slik: Ja-siden kan ikke vinne, men vi på nei-siden kan fortsatt tape, hvis vi gjør store feil, sier Neil O'Brien fra «Vote No».

<b>SKAL STANSE EU:</b> Fra denne operasjonssentralen i London jobber unge aktivister for å stanse EUs grunnlovstraktat. Fra venstre: Lorraine Mullally, Thomas Rupp, Paul Stephenson og Magdalena Górnicka.