SVEN EGIL OMDAL

RAKETTENE SOM TRAFF butikkene og leilighetene i det fattigslige strøket av Bagdad var «no big deal» på amerikanske fjernsynsskjermer. Det tok timer før meldingen i det hele tatt dukket opp, og etter noen korte innslag var den borte igjen.

I kveldssendingen til CBS kom det 15 — stort sett patriotiske - innslag før seerne fikk noen få sekunder fra ødeleggelsene i al-Shaab, redigert sammen med forsikringer fra den amerikanske hærledelsen om at de gjør sitt ytterste for å hindre skader på sivile. Dessuten var Pentagon og Central Command i Qatar åpenbart uenige om det kunne ha vært amerikanske raketter som forårsaket de minst 15 dødsfallene. Pentagon sa nei, generalene i felten sa kanskje.

Dagen etter var det største antallet drepte sivile hittil i denne krigen blitt en bagatell i de fleste amerikanske medier, spesielt i det mektigste av dem alle; fjernsynet.

IKKE SLIK I DEN arabiske verden. Den arabiskspråklige nyhetskanalen Al Jazeera slapp ikke de døde i al-Shaab så raskt. I time etter time ble nyhetsbulletinene toppet av nøyaktig de bildene strategene i Washington har fryktet mest. Kameraet zoomer inn på et par nakne ben på ett av likene. En mann løfter på skjorten som dekker et annet lik og viser frem det blodige ansiktet. Ropene om hevn strømmer ut av høyttalerne til seere som skjønner hva som blir ropt.

Al Jazeera er på ingen måte den mest Irak-vennlige av de arabiske fjernsynsstasjonene. Den har medarbeidere innrullert med de amerikanske styrkene, den dekker pressekonferansene både i Washington og Bagdad og fører et nokså avdempet språk. Likevel gir Al Jazeera sine seere et totalt forskjellig bilde av krigens gang enn det CNN og ikke minst Fox gir.

RESULTATET ER selvinnlysende: De amerikanske og pro-vestlige mediene skildrer en frigjøringskrig med enkelte uheldige hendelser. Hundrevis av millioner muslimer, arabere og andre ser en aggresjonskrig hvor barn lemlestes, hele byer sultes og bombene faller over de uskyldige.

Så langt fjernsynets innflytelse når, har det i løpet av de siste syv dagene slått en stadig bredere kile mellom øst og vest. Når krigen en gang er over, kan avstanden ha blitt uoverstigelig.

Det slår ut her hjemme også.

Mens flertallet i Norge slår over på BBC, Sky News eller CNN når TV2 og NRK ikke er gode nok, står Al Jazeera og andre arabiske kanaler på nesten døgnet rundt hjemme hos kurdere og andre blant oss med røtter i Midtøsten. Når BBCs nyhetsanker spør medarbeideren i Kuwait om det fortsatt «er håp om en stor oppstand i Basra», snakker han mot de millionene som har andre håp for krigens gang.

NÅR VESTLIGE MEDIER melder - for åttende eller niende gang - at havnen i Umm Qasr «er sikret», sitter det enorme folkegrupper i Asia, Midtøsten og Europas storbyer og bruker andre ord for samme hendelse. «Okkupert», for eksempel.

30 prosent av innbyggerne i Marseille er muslimer. Hver femte innbygger i den engelske byen Bradford er muslim. I Norge er det 63.000 muslimer. Troen gjør dem ikke automatisk til Saddam Husseins forsvarere. Men sjansen er stor for at de henter sin informasjon om krigen fra andre kanaler enn TV France, The Sun og VG.

Det er all grunn til å tro at hvert døde irakiske barn som blir vist i «deres» medier, og hver amerikanske seier som blir overvurdert i «våre» medier, vil bidra til økt segregasjon. «De andre» får sin krig, «vi» får vår - med de konsekvenser det kommer til å få for evnen til å løse de langsiktige problemene krigen fører med seg.

Og i disse dager skal vi kanskje ikke rope så høyt om hvem av oss som har størst pressefrihet. Fox News er ikke mer pålitelig enn statskringkastingen i Irak. Fjernsynshuset i Bagdad er bombet, en handling den internasjonale journalistføderasjonen karakteriserer som «voldelig sensur i strid med Genèvekonvensjonen».

AL JAZEERA ER KASTET ut av New York-børsen, og stasjonens nettsider har ligget nede i flere døgn etter angrep fra vestlige hackere. Hvis noen lurer på om dette betyr så mye fra eller til: Ifølge søkemotoren til Lycos var det mest ettersøkte begrepet på internett sist helg verken «war» eller «sex» - som vanligvis topper listen - men «Al Jazeera». Siden krigen brøt ut, har stasjonen fått fire millioner flere abonnenter bare i Europa.

Det er mange som velger å se en annen krig enn «vår».