Løpende resultater — kl. 07.25:

Demokratene 100% opptalt
Barack Obama 38%
John Edwards 30%
Hillary Clinton 29%
Bill Richardson 2%
Republikanerne 96% opptalt
Mike Huckabee 34%
Mitt Romney 25%
Fred Thompson 13%
John McCain 13%
Ron Paul 10%
Rudy Giuliani 3%

Hvem vinner valgkampen til slutt? Diskutér i kommentarfeltet nederst i saken.

Samtidig er det klart i natt at de demokratiske senatorene Chris Dodd og Joe Biden trekker seg fra valgkampen. Det melder CNN. Begge gjorde det svært dårlig i Iowa.

Peiling på amerikansk politikk? Prøv vår store valgkamp-quiz!

At Barack Obama, en svart politiker, vinner en delstat med fire prosent svarte og 93 prosent hvite innbyggere, skaper enorm oppsikt i USA.

Obama gikk på scenen klokken 05.05 norsk tid og snakket til sin jublende tilengerskare. Det ble en tale som får toppkarakter av flere politiske kommentatorer i USA.

— De sa at denne dagen aldri ville komme. De sa at målene våre var for høye. (...) Men på dette avgjørende tidspunktet i vår historie har dere gjort det kynikerne sa vi ikke kunne gjøre, sa Obama.

Barack Obama kapret svært mange av de unge velgere, men gjorde det svakt blant de eldste.

— Jeg skal bli presidenten som får slutt på krigen i Irak og får våre soldater hjem, fortsatte Obama.

- Så klar!

Senator Hillary Clinton gjorde det svært dårlig blant unge velgere, viser flere valgdagsmålinger. Hun ble slått knepent av John Edwards i kampen om andreplassen. Med andre ord et kraftig tilbakeslag for USAs tidligere førstedame.

— Vi skal ta med denne entusiasmen og dra direkte til New Hampshire i kveld. Vi skal ha en demokratisk president i Det Hvite Hus i 2009. Jeg gratulerer senator Obama og senator Edwards, jeg takker senator Joe Biden og kongressmann Kucinich. Vi har sammen gjort det klart at USA trenger en ny begynnelse, sa Hillary Clinton til sine tilhengere klokken 04.30 norsk tid.

— Jeg er så klar for resten av denne kampanjen, sa hun og fikk taktfaste Hillary-rop i retur.

- Ikke over For John Edwards kan valgkampen videre bli vanskelig. Han hadde satset mye på Iowa, og han har ikke nok penger i valgkampkassen til å satse som Obama og Hillary Clinton kommer til å gjøre i fortsettelsen.

I sin tale til tilhengerne sine hamret han inn budskapet om at han står for bekjempelse av grådighet i næringslivet, og at USA må endre helsevesenet for å sikre alle helseforsikring.

— Dette er ikke over. Dere har startet en bølge som vil fortsette til New Hampshire, til Nevada, tvers over hele landet, avsluttet Edwards.

Huckabee seiret

Allerede klokken 03.00 viste CNNs prognoser at Mike Huckabee kom til å vinne den republikanske nominasjonen i Iowa.

Det er et hardt slag for Mitt Romney, Huckabees fremste konkurrent i markedet som bærer merkelappen USAs religiøse høyreside.

Mormoneren Romney var lenge favoritt i Iowa og har brukt millioner på TV-reklame. Men det har vært sådd tvil om en mormoner har mulighet til å vinne de evangeliske kristne over på sin side.

— Valget i Iowa har vist at folk er viktigere enn lommeboken, sa Huckabee om pengegaloppen i amerikansk politikk.

Tok en Clinton Baptist-pastoren Huckabee, som i likhet med Bill Clinton har vært guvernør i Arkansas, har kommet som et hurtigtog inn i valgkampen de siste ukene. Han blir ansett å være den folkelige kandidaten blant republikanerne. For få dager siden spilte han bassgitar på the Tonight Show med Jay Leno, og tok med det en variant av Bill Clintons trick under valgkampen i 1992. Da spilte Clinton saksofon på riksdekkende TV.

I det samme Jay Leno-showet sa Huckabee at han hadde trukket en negativ TV-reklame rettet mot Mitt Romney for «å få sove om natten». Samtidig hadde Romney brukt mye penger på negativ reklame mot Huckabee.

— Jeg gratulerer Mike med første runde. Men det er bare første runde i et 50-innings ballspill, sier Mitt Romney til Fox News.

Satser på New Hampshire

Rudy Giuliani, tidligere borgermester i New York, har ikke brukt mye energi på Iowa og gjør det også svært dårlig i Iowa-valget. Han satser mer på valget i New Hampshire 8. januar.

— Det er ikke overraskende at Huckabee slår Romney i Iowa. Det ville vært overraskende for noen uker siden, men vi har sett det komme, sier Giuliani til CNN.

Klokken 02.00 norsk tid gikk Iowas velgere til valgmøtene. Bt.no fulgte utviklingen gjennom natten.


Slik ble valget i Iowa gjennomført.

Romney, som er blitt rammet av Huckabee i Iowa og McCain i New Hampshire, avviser at han ligger dårlig an til å nå Det hvite hus.

– Jeg startet som en ukjent, og nå er jeg den eneste som ligger an til å vinne i begge delstatene, sier Romney til ABC News.

McCains halmstrå Den tidligere krigsfangen John McCain, som mange hadde avskrevet tidligere i høst, håpet på at en tredjeplass i Iowa ville sikre ham seieren i New Hampshire. Nå ligger han an til å bli slått knepent av Fred Thompson, som da henviser McCain til fjerdeplassen. McCain tror likevel på et langt bedre resultat i New Hampshire, som han vant i 2000.

Hvem vinner valgkampen til slutt? Diskutér i kommentarfeltet nedenfor.

JIM YOUNG
ANDY CLARK
ROLLEBYTTE: Senator Hillary Clinton sammen med president Bill Clinton jobber på spreng i Des Moines.
JIM BOURG