Socialdemokraternes partileder Helle Thorning-Schmidt ser dermed ut til å bli Danmarks første kvinnelige statsminister — en stor triumf for 44-åringen etter valgnederlaget i 2007.

— Sammen kan vi skrive historie i kveld. Vi kan si farvel til ti års borgerlig styre som har gått i stå, og få en ny regjering og et nytt flertall i Danmark, sa hun da hun avga sin stemme i København torsdag.

Socialdemokraterne er største parti i valgdagsmålingen med en oppslutning på 24,6 prosent.

Nummer to på listen er regjeringspartiet Venstre, som får 23,6 prosent. De Konservative, Venstres koalisjonspartner i regjeringen, får sin oppslutning halvert til 6,0 prosent.

Ifølge Megafon, som har gjennomført valgdagsmålingen for TV 2, hefter en usikkerhet på om lag 2 prosent ved målingen.

Enhedslisten fram

Valgseier til de fire røde partiene vil bety solid innflytelse også for den svært radikale Enhedslisten, som går mot et brakvalg. Ifølge TV 2s valgdagsmåling ville partiet få en oppslutning på 6,6 prosent i folketingsvalget.

Partiets leder Johanne Schmidt-Nielsen får mye av æren for fremgangen. Hun hadde tatt turen til Blågård skole i den røde København-bydelen Nørrebro for å stemme. Hun varsler at partiet vil kjempe for en mer solidarisk, økonomisk politikk, økt klimainnsats og en langt mykere innvandringspolitikk ved en rød valgseier.

— Nå har Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti fått lov til å sette dagsorden i ti år, og det må det tas et oppgjør med, sier hun til NTB.

Også De Radikale under sin leder Margrethe Vestager går mot et brakvalg og vil ventelig dreie den røde økonomiske politikken mot høyre, enten partiet kommer med i regjeringen eller ikke.

De Radikale får en oppslutning på 10,0 prosent i TV 2s valgdagsmåling.

Krise preget valget

Det var langt mellom blå sympatisører på Nørrebro, men pensjonist Erik Häckert avslører at han holder med statsminister Lars Løkke Rasmussens regjering.

— Det viktigste er at det går godt med økonomien. Det er dumt hvis vi ikke klarer å være med i konkurransen med hensyn til arbeidsmarkedet. Men så skal vi jo også ha det godt, sier han.

Danmark er midt inne i en økonomisk krise med lav vekst og økende underskudd, noe som preget valgkampen.

Ditte Hector har stemt på Socialistisk Folkeparti (SF), som er Thorning-Schmidts viktigste støtteparti. Hun tror regjeringens økonomiske politikk og det omstridte poengsystemet for innvandrere er viktige grunner til at de blå går mot nederlag.

Selv er Hector sykepleier og glødende opptatt av helsepolitikk.

— Det finnes ikke jobber, vi skal arbeide raskere og det går ut over pasientene, sier hun om regjeringens politikk.

Også utdanningssystemet er svekket de siste årene, blant annet gjennom nedlegging av spesialskoler, mener hun.