Den som la ut for å finne engstelige londonere fikk en lang og tung dag i går.

I sentrum av hovedstaden var det smekk full av folk rundt den åtte kilometer lange Tour de France-løypen. Tilskuerne sto tettpakket nedover Whitehall, der rittet starten.

— Om vi ikke hadde kommet, ville det være det samme som å gi etter, ville det ikke? sa Edward Rogers (66) - sykkelentusiast fra Essex. Han hadde forlatt en syk kone hjemme for å få med seg Tour de Frances inntog i London.

At bilbombefunnene eller angrepet på flyplassen i Glasgow skulle få ham til å endre reiseplanen, var utenkelig.

Uforståelig fransk

Fra toppen av søylen sin på Trafalgar Square kunne britenes største krigshelt, Lord Nelson - som falt i kamp med franskmennene i 1805 - høre noe ganske merkelig: En kommentator som la ut om syklistenes fortreffelighet - på fransk.

— Nei, jeg skjønner jo ikke et ord. Du vet hvordan det er med oss briter og språk, sier pensjonist Rogers, mens syklistene raser nedover gaten i retning Big Ben.

Den samme britiske holdningen har han til terrorfaren.

— Vi hadde mye av den slags på 70-tallet også. På oljeterminalen der jeg jobbet var det bombetrusler stadig vekk, sier Rogers og trekker på skuldrene.

Han vil heller diskutere hvor utrolig mye bedre girsystemene er blitt siden han selv begynte med sykling for 52 år siden.

Stille markering

Markeringen av toårsdagen for de fire bombene som tok livet av 52 mennesker i 2005 var dempet. Klokken 08.50, klokkeslettet for den første bomben, la statsminister Gordon Brown ned blomster ved undergrunnsstasjonen King's Cross. Det samme gjorde borgermester Ken Livingstone og hans kollega fra Paris, Bertrand Delanoe.

«Bombemennene prøvde å splitte oss og de feilet» sto det på Livingstones kort. Ingen av representantene for det offisielle Storbritannia sa noe under seremonien; etter et par minutter i stillhet forlot de stedet.

Ønsker en dag for toleranse

— Ikke gi etter! Ikke endre på livene deres!

Det var dagens hovedbudskap fra Beverli Rhodes (46) - en av dem som overlevde angrepet ved King's Cross med store skader. For første gang var hun i går tilbake der hun fikk ansiktet sitt ødelagt for to år siden. Etter mange operasjoner er arrene nesten borte. Men ennå makter hun ikke tanken på å ta undergrunnsbane.

— Men jeg prøver å være modig, sa hun.

John Falding (63) var møtt frem i formiddagssolen for å minnes kjæresten Anate Rosenberg (39), som omkom. Også han var glad for at det foregikk så mye i London akkurat i går.

— De døde ville ikke ønsket at vi skulle stanse opp. Desto mer modig London er, desto mer viser vi at dette er vår seier, sa Falding.

På plass var også studenten Shabina Miah fra organisasjonen Tolerance International. De vil gjøre 7. juli til en nasjonal dag for toleranse, og den unge muslimen delte ut hvite nelliker for å fremme saken.

— Vi vil arbeide på tvers av religionene, og få frem at de alle har et fredsbudskap, sa Miah. Hun følte hun ble godt mottatt - «selv om det ikke er alle som har et like positivt bilde av islam».

Har merket spenningen

På Wembley og «Live Earth»-konserten handlet det ikke om terror, men om klimaendringene. Det var ventet rundt 63.000 tilskuere - uten at sikkerhetstiltak eller engstelse preget stemningen ved portene i går ettermiddag

— Men jeg har merket at det har vært litt spent de siste ukene, sa Harsha Patel (26), mens hun ventet på en venn utenfor arenaen.

Særlig for foreldrene hennes, som begge er født i India, har det ikke vært helt greit. Flere av mennene som er mistenkt for å stå bak de siste forsøkene på terror i Storbritannia har vært indere.

— Selv kjenner jeg meg 100 prosent britisk. Men av og til kan jeg føle at folk er skeptiske. Foreldrene mine sier det samme. Alle er jo redde, sier Patel, som arbeider som analytiker i et dataselskap.

Å droppe konserten med Madonna, Red Hot Chili Peppers og Spinal Tap var likevel aldri noe alternativ.

— Jeg elsker levende musikk. Og hvor moro er det å sitte hjemme og være redd?

JUHA ROININEN / EUP-IMAGES
JUHA ROININEN / EUP-IMAGES
FART: Gjennom gatene rundt Trafalgar Square raste syklistene fra Tour de France, heiet frem av entusiastiske briter.
JUHA ROININEN / EUP-IMAGES
STRØMMET TIL: 63.000 var ventet til Wembley på «Live Earth»-konserten i går, der blant andre Madonna og Red Hot Chili Peppers spilte for å stanse klimaendringene.
JUHA ROININEN / EUP-IMAGES