London: For de 227 helt nye parlamentsmedlemmene så det kanskje ikke så rart ut. Men for de mer garvede i det britiske Underhuset var det et syn de trolig aldri hadde ventet å se: Den liberaldemokratiske lederen Nick Clegg sittende på første benk side om side med Storbritannias nye statsminister David Cameron.

— Det føles helt annerledes, sa David Cameron med henvisning til ikke bare sidemannen, men også til at han nå sitter på den andre siden i Underhuset. Den siden som er forbeholdt regjeringen, mens Labour med Harriet Harman i spissen som foreløpig leder nå er henvist til benkene som huser opposisjonen.

Harriet Harman ønsket tirsdag David Cameron lykke til med den nye jobben, men understreket samtidig at Labour har planer om å «stille regjeringen til ansvar» og være en aktiv opposisjon.

Men Labour-lederen kommer ikke til å bli mer enn en midlertidig vikar. Hun har allerede sagt at hun ikke har planer om å stille til valg som partiformann i en konkurranse som inntil videre bare har tidligere utenriksminister David Miliband og hans lillebror, tidligere miljøminister Ed Miliband, som offisielle deltakere.

Det føles helt annerledes

Statsminister David Cameron om regjeringsbenken og sidemannen

Kritikk fra bakre benk

Synet av parløpet, som vittige sjeler i britisk presse allerede har døpt Cleggmeron, vakte ikke udelt glede verken i den liberaldemokratiske eller konservative leiren. Selv om de to partiene nå har bundet seg til regjeringssamarbeid de neste fem årene, har ikke alle på de bakre benkene delt David Cameron og Nick Cleggs entusiasme for koalisjonen, som ble dannet etter at valget tidligere i måneden ikke ga noe parti klart flertall.

BT mener

Nick Clegg var forrige helg på møte i Birmingham, der han fikk formell støtte til koalisjonen av partiet med en tilslutning som var så overveldende at han selv på spøk beskrev det som «nordkoreanske tilstander».

Men det skjedde samtidig som tidligere partileder Charles Kennedy bekjente seg som motstander av alliansen, som etter hans mening smadrer ideen om å finne et venstre-progressivt flertall i britisk politikk.

På grasrotnivå har det vært meldt om et stort antall utmeldinger fra liberaldemokrater som er misnøyde med at partiet ikke allierte seg med Labour i stedet.

Men det var ikke nok til å ødelegge dagen for Nick Clegg og hans parlamentariske gruppe, som har sikret seg fem ministerposter i regjeringskoalisjonen.

Selv om parlamentet tirsdag trådte offisielt sammen for første gang siden valget 6. mai, er det stadig en stund til at politikerne er i full drift og klare til å utstede, gjennomarbeide og stemme for nye lovforslag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Akira Suemori

MØRKE SKYER over Parlamentet. Ingen lystige utsikter for den nye britiske regjeringen. Onsdag begynner prosessen med å avlegge ed for både gamle og nye parlamentsmedlemmer og først neste tirsdag kommer den storstilte åpningen av parlamentet i pomp og prakt og med besøk fra dronning Elizabeth II, som i britisk tradisjon ankommer i karet og pent må banke på, før hun får tale til parlamentarikerne.

Dronningtale

Da vil den britiske monarken fremlegge den tradisjonelle dronningtalen, som stikker ut hva hennes parlament har planer om å utrette det neste året. Talen er i sin helhet skrevet av statsminister David Cameron i samråd med hans regjering. Dronning Elizabeth IIs eneste bidrag består i opplesningen.

Talens innhold ventes i år å konsentrere seg om hvordan regjeringen tenker å rette opp Storbritannias økonomi med innsparinger, kutt og etter all sannsynlighet nye skatter. Men det er også rykter om at regjeringen vil legge frem sin videre strategi for militærinnsatsen i Afghanistan.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

OPPOSISJONSLEDER (inntil videre): Harriet Harman.
LEFTERIS PITARAKIS