— Hva er det de barna har gjort galt, siden de må dø?

Slike spørsmål får Mahmoud Abu Habib (29), fra datteren Dana (5). Antallet døde barn etter 13 dager med intenst bombardement stiger og stiger. Bilder av gråtende familier som begraver små blodige bylter, strømmer inn fra fotografene på stedet.

Psykisk belastning

Men det er også en enorm psykisk belasting for alle de andre barna i Gaza, de som sitter hjemme og kjenner huset riste av eksplosjonene, og hører brølene fra droneflyene i luften over seg.

— Jeg er redd at dette vil prege barna mine i mange år fremover, kanskje hele livet. Dana har allerede opplevd tre kriger i løpet av sitt fem år lange liv, sier Abu Habib på telefon fra Rafah sør i Gaza.

Han forteller at barna ikke tør å gå på do alene, og klenger seg til foreldrenes ben.

Humanitær krise

Abu Habib jobber for FN, og er hjemme for å sjekke familien når han snakker med BT.

— Jeg prøver å distrahere dem med å vise små tegnefilmer på mobilen, men etter en stund skjønner de at jeg prøver å avlede oppmerksomheten deres. De hører flyene i bakgrunnen hele tiden, sier han.

Så mange som 50.000 mennesker er nå flyktninger i Gaza. Mange av disse oppholder seg på skoler som er gjort om til mottakssentre.

— Jeg har nettopp jobbet tolv timer ved et av krisesentrene for flyktninger. Situasjonen der er forferdelig, og det er ikke nok av verken mat, vann eller hygieniske artikler, sier han.

Abu Habib forteller at barna i flyktningesenteret ikke orker å leke.

— De sitter bare og snakker til hverandre om bomber og slåssing. Mange forteller at de har sett husene sine bli ødelagt, sier Abu Habib.

Rundt 2500 mennesker oppholder seg på skolens område, sier Abu Habib.

— Det er ikke forsvarlig, men vi klarer ikke å få inn nok humanitær hjelp, og lastebilene med hjelp kommer ikke frem, sier han.

Ingen krisehjelp

Mahmoud er bror til legen Magdy Abu Habib, som BT skrev om denne uken, og som er lege ved legevakten i Bergen. Abu Habib deltok i en demonstrasjon ved Den blå steinen lørdag.

— Det er skremmende å tenke på hvilke langtidsvirkninger dette kan ha for barna på Gaza. Det finnes ikke noe apparat for krisehjelp, samtidig som dette er en enormt traumatiserende situasjon, sier legen.

Han tror mange av dem vil komme til å bære med seg traumene resten av livet.

— Venner og familie i Gaza forteller at barna spør om de skal dø snart. Det er klart at dette er noe som vil merke dem, sier Abu Habib.

Begynte med barn

Barn har vært sentralt i nyhetsbildet helt fra starten av den siste blodige konflikten mellom israelere og palestinere.

Det hele begynte med drapet på tre israelske barn. Gilad Shaar og Naftali Frankel, begge 16 år gamle, og Eyal Yifrach (19) ble funnet drept på Vestbredden, etter å ha forsvunnet fra sine hjem.

Kort tid etter ble en ung palestinsk gutt, Mohammed Abu Khedair (16) funnet kvalt og brent ihjel i et skogholt utenfor Jerusalem.

Konflikten som eskalerte i kjølvannet av drapene, har til nå gått svært hardt ut over barn på Gazastripen. Ifølge Al Jazeeras navneliste (se faktaboks) er 66 barn under 18 år drept.

Etter nok en blodig dag er det totale dødstallet nå lørdag kveld på over 330.

Vold avler vold

For et par dager siden gikk bildene av fire gutter som ble drept av en israelsk bombe verden rundt. De fire, Ahmed (10), Zakaria (10), Mohammed (11) og Ismail (9), hadde sneket seg ned på stranden i Gaza City for å leke.

Dette utløste en debatt om drap på palestinske barn i USA, der mediedekningen av konsekvensene av de israelske angrepene generelt er mer forsiktig. Det amerikanske utenriksdepartementet advarte Israelerne mot de store, sivile tapene torsdag.

Lederen av UNICEF, Anthony Lake, sa tidligere i uken at traumene kunne føre til en voldsspiral.

— Altfor ofte vil barn som er vitne til slik vold, og begynner å se det som normalt, gjenta slike handlinger selv senere i livet, sa Lake.