Unntakstilstanden betyr at det settes opp sperringer rundt hovedstaden Suva. De militære får rett til å innføre portforbud og alle reservesoldater blir innkalt, ifølge radiomeldingene.

Den avsatte statsministeren Laisenia Qarase ble onsdag eskortert av væpnede soldater vekk fra hovedstaden og tilbake til øya han kommer fra.

Qarase avviste at han hadde gått av, og oppfordret befolkningen på øystaten i Stillehavet til å forsvare demokratiet.

Soldater begynte også å bringe inn personer de tror vil motsette seg deres styre, blant dem presidenten i nasjonalforsamlingen og landets politisjef.

Soldater patruljerte også områdene rundt nasjonalforsamlingen og politiets hovedkvarter. Bortsett fra det tunge militære nærværet var hovedstaden Suva stort sett rolig onsdag, dagen etter at hærsjef Frank Bainimarama proklamerte at hæren hadde overtatt makten.

Bainimarama anklager Qarases regjering for omfattende korrupsjon og for å ha undergravd grunnloven og landets økonomi. Kupplederen sier han vil be den midlertidig oppnevnte statsministeren og legen Jona Baravilala Senilagakali om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.

Det internasjonale samfunn har tatt avstand fra militærkuppet. Australia og New Zealand har varslet sanksjoner mot de militære makthaverne.

Også den norske regjeringen fordømmer kuppet.

– Vi krever at de militære trer tilbake og gir rom for den demokratisk valgte regjeringen. Jeg håper at situasjonen kan løses på en fredelig måte og at landet snarest vender tilbake til en demokratisk ordning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Fijis hærsjef Frank Bainimarama erklærte i en direktesendt fjernsynstale tirsdag at landets statsminister er avsatt og at og militæret har overtatt makten.
TIM WIMBORNE
Fijianske soldater vokter huset til statsminister Laisenia Qarase i en stille forstad til Fijis hovedstad Suva.
TIM WIMBORNE
Kupplederen på Fiji har oppnevnt legen Jona Baravilala Senilagakali til midlertidig statsminister og bedt ham om å oppløse nasjonalforsamlingen.
TIM WIMBORNE