Statsminister Paul Martin innrømmet nederlaget tirsdag morgen og ringte lederen for det konservative partiet, Stephen Harper, for å gratulere.

– Det canadiske folk har valgt ham til å lede en mindretallsregjering, sa Martin og gjorde det klart at han ikke vil lede de liberale ved neste valg.

– Resultatene viser at canadierne ønsket forandring, sier Peter MacKay, nestleder i det konservative partiet.

De konservative får imidlertid neppe flertall alene og vil derfor sannsynligvis danne en mindretallsregjering. Harper må derfor ut på en vanskelig frierferd hos det venstreorienterte New Democratic Party (NPD) og separatistiske Bloc Quebecois.

Foreløpige resultater viser at Harpers konservative parti gikk fram på Atlanterhavskysten, i franskspråklige Quebec og i folkerike Ontario. De konservative så da ut til å få 125 av 308 plasser i underhuset, mens de liberale lå an til å få 102. NDP så ut til å få 30 representanter og Bloc Quebecois 50.

Før valget hadde de liberale 133 plasser, de konservative 98, Bloc Quebecois 53 og NDP 18. I tillegg var det 4 uavhengige representanter og to plasser var ubesatt.

En av årsakene til at de liberale og statsminister Paul Martin har mistet støtte hos velgerne er en korrupsjonsskandale som førte til regjeringens fall i november. Regjeringsslitasje er en annen faktor som analytikere framhever.