JENS ERIK RASMUSSEN EVA PLESNER

Unicef kan foreløpig rapportere om to bekreftete tilfeller, og flere anerkjente indonesiske hjelpeorganisasjoner forteller om hendelser som i virkeligheten bare kan forklares med barnehandel.

«Mistenkelige personer»

— Vi får løpende meldinger fra flyktningleirene om at mange av de overlevende barna er forsvunnet i selskap med «mistenkelige personer». Vi har ikke vært i stand til å dokumentere at det er snakk om barnehandel, men jeg har dessverre ingen grunn til å tvile på at det er det som er tilfelle, sier Irza Mutyara, formann for den Medanbaserte hjelpeorganisasjonen Aceh Sepakat Foundation.

Unicefs sjef for barnebeskyttelse i Indonesia, danske Birgithe Lund-Henriksen, er «overbevist om at kyniske barnehandlere utnytter situasjonen, for det er en opplagt mulighet å benytte katastrofen og de kaotiske forholdene som dekke for lyssky forretninger.»

35.000 barn hjemløse

Barna selges oftest til omliggende land som Thailand, Singapore og Malaysia, og den indonesiske regjeringen tar saken så alvorlig at den nå har skjerpet utreisereglene så ingen barn under 16 år kan forlate Sumatra, med mindre de dokumentert reiser sammen med sine foreldre. Dessuten er det postert spesielle vakter i flyktningleirene, akkurat som politiet har fått ordre om å være ekstra på vakt overfor barnehandlere.

Ifølge offisielle indonesiske tall er 35.000 barn blitt hjemløse på grunn av katastrofen forrige søndag. Mange av dem befinner seg i flyktningleirene i den hardt rammete Aceh-provinsen og har ingen pårørende til å beskytte seg. Aceh Sepakat Foundation har derfor sendt et større antall medarbeidere til bl.a. Banda Aceh i et forsøk på å hindre bortføring av barn.

På fersk gjerning

Forleden fant Irza Mutyara selv et fireårig barn på flyplassen i Medan sammen med to menn og en kvinne. Situasjonen så mistenkelig ut, og da han gik bort for å snakke med dem, viste det seg at de slett ikke kjente barnet. Han tilkalte politiet, og de to mennene ble arrestert, mens kvinnen rakk å stikke av. Barnet er nå i Aceh Sepakat Foundations varetekt.

En annen hjelpeorganisasjon ble forleden kontaktet av et flyselskap som oppdaget 20 barn ombord et innenriksfly fra Sumatras hovedby, Medan. De skulle til Jakarta, men tilsynelatende var de uten ledsagere. Det viste seg at ingen av barna ante hvor de var på vei, hvorfor de var ombord, og hvem som hadde ordnet reisen.

I Banda Aceh ble en mann holdt tilbake da han prøvde å smugle ut en gutt fra et sykehus. Mannen hevdet å være nabo av gutten, som imidlertid ikke ville vedkjennes ham. Forsøket ble avverget, forteller Birgithe Lund-Henriksen.

Skip lastet med barn

Et medisinsk redningsteam på vei mot et øde katastrofeområde på vestkysten utenfor Aceh-provinsen observerte allerede nyttårsdagen en stor, hurtigtgående båt med ca. 100 barn i alle aldre ombord.

— Båten forsvant i mørket, men det faktum at det bare var barn ombord, og at transporten skjedde om natten, gir sterke indisier om barnehandel, sier Birgithe Lund-Henriksen.

Handel med barn er et stort problem i Indonesia, og Unicef anslår at 100.000 barn under 15 år hvert år kidnappes til barnehandel. De fleste selges til sexindustrien, andre utnyttes som barnearbeidere, mens de minste selges som adoptivbarn.

Medan er på forhånd kjent som senter for bakmennene når de skal sende barn ut av Sumatra. Samtidig er en katastrofe som tsunamien ifølge ekspertene en perfekt grobunn for handel med barn. Hundretusener er blitt hjemløse, titusener av barn er blitt skilt fra sine familier eller har mistet sine foreldre, og det gjør dem særlig sårbare overfor kriminelle.

BARN UTSATT: Hjemløse og foreldreløse barn i flyktningleirene i Aceh-provinsen er utsatt for overgrep og bortføringer etter flodbølgekatastrofen.<p/> FOTO: REUTERS