STEIN VIKSVEEN Berlin

Etter en serie med nederlag ligger Europas største miljøparti nesten i politisk koma. Helt siden 1997 har de tyske grønne måttet registrere en lang rekke bitre valgnederlag. De er gang på gang kommet under fem prosentgrensen og har dermed mistet adgangen til delstatsparlamentene og muligheten til å gjøre seg politisk gjeldende. Det eneste unntaket var parlamentsvalget i fjor høst. Den gangen stod partiets mest sentrale politiker, Joschka Fischer, for en oppsiktsvekkende, knallhard valgkamp og fikk løftet sine grønne venner over de parlamentariske sperrer.

Hard medfart Om det grønne partiet ligger på bånn i alle meningsmålinger, er den tidligere marxisten og husokkupanten fra Frankfurt blitt en diplomatiets superstjerne og den mest populære utenriksministeren Tyskland noen gang har hatt. I utenrikspolitikken skårer Joschka Fischer stort, men de store grønne merkesakene har fått en hard medfart etter at Fischer og hans miljøvernere gikk inn som juniorpartner i regjeringen til sosialdemokraten Gerhard Schröder. Som få andre har de grønne fått erfare at det kreves offer, når man skal dele regjeringsmakt. Det passer dårlig for et parti som ble dannet tidlig i 1980-årene av atomkraftmotstandere og menneskerettighetsforkjempere, miljø -og fredsaktivister. De grønne gikk inn i regjeringen for å få avviklet atomkraften i løpet av få år. Fortsatt venter de på et bindende tilsagn fra kansler Schröder. Det blir antydet en overgangsperiode på 35 år. De fremmet kravet om en kraftig økning i energiskattene, men har ikke fått sosialdemokratene med på mer enn en økning i bensinprisen på 3,5 prosent i året i fire år.

De unge svikter En stor del av de grønnes stamvelgere fra de tidlige kampårene har snudd ryggen til partiet som for dem er blitt en del av det forhatte establishment. De er ikke de eneste som flykter. Alle undersøkelser viser at tyske velgere mellom 18 og 30 år i stadig større grad stemmer konservativt. De unge er ikke lenger opprørske og venstrevridde som i 1970— og 1980-årene, men er blitt karrierebevisste og konsumorienterte. Mange unge føler ikke at de har så mye til felles med 68-erne som angir tonen hos de grønne.

Anarkistiske trekk Det som nok også forvirrer mange velgere er den totale mangel på styring i det grønne partiet. Det er en antiautoritær bevegelse med en flat organisasjon og sterke anarkistiske trekk, der ingen har makten alene og ingen bør stikke hodet for høyt opp. Det passer dårlig i et land med ordspråket: Ordnung ist das halbe Leben -- Orden er halve livet. I dag styres partiet av to kvinner som ikke har mandat til å kalle seg ledere. Det er talskvinnene Gunda Röstel og Antje Radcke. De sitter i partiledelsen sammen med talsmenn og -kvinner fra parlamentsgruppen og enkelte distrikter. Röstel og Radcke tilhører den såkalte fundamentalistiske fløyen i det grønne partiet. De slåss for prinsippene og vil helst ta farvel med den rød-grønne koalisjonsregjeringen i Berlin. Fischer er anfører for de såkalte realos, realpolitikerne som mener at man oppnår mer i posisjon enn demonstrasjon.

«Sterk leder» I et intervju med nyhetsmagasinet Der Spiegel sier Joschka Fischer at de grønne må organisere seg som andre partier med et styre og en leder, - «en sterk leder», krever Fischer. -- Våre mange talspersoner skaper forvirring om hvem som egentlig styrer det grønne partiet. Kansler Schröder må snakke med fire-fem grønne politikere før han får klarhet i partiets oppfatning, og selv da kan han ikke være helt sikker, klager utenriksministeren. Han legger ikke skjul på at han snarest mulig ønsker å bli kvitt lederduoen Röstel og Radcke, og han trodde vel han hadde en sjanse etter sist helgs delstatsvalg i Sachsen. Der var Gunda Röstel de grønnes førstekandidat og hun meddelte på forhånd at hun ville trekke seg om de grønne fikk mindre enn tre prosent. Resultatet ble 2,5 prosent.

Må omforme partiet Selv Joschka Fischer kjente sitt parti for dårlig. Der godtar man ikke å få seg fortalt hvordan partiet bør være organisert. Resultatet er at Gunda Röstel kan sitte trygt inntil videre. -- Jeg kan leve med at 85 prosent av de grønne synes jeg er en drittsekk, sier Fischer -- vel vitende at 68 prosent av tyskerne ifølge meningsmålinger oppfatter ham som Tysklands dyktigste politiker. Men selv ikke Joschka Fischer kan overleve politisk uten sitt parti. Det gjenstår å se om det lykkes ham å omforme partiet og gi det en bredere politisk plattform.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende