JOHN SUND

Phuket, Thailand

Over 1000 nordmenn kan ha mistet livet i Thailand. Så langt er bare tre norske lik gjenkjent, ett av de er fraktet hjem i urne.

Samlet ligger over 4000 døde kropper på de tre forskjellige samlingsåstedene i Thailand.

Et omfattende registreringsarbeid venter den internasjonale id-styrken på 19 nasjoner.

— Alt må være underlagt et nøye system. Det verste som kan skje er at feil personer blir sendt hjem feil i kiste, sier Reidar Nilsen, som leder den norske Kripos-gruppen på 20 personer.

Bergens Tidende fikk følge Kripos-ledelsen gjennom en hel dag, i det som utvilsomt er deres mest utfordrende oppdrag noensinne.

— I dag ble det vedtatt å innføre fem siffer på liknumrene. Det betyr at antall savnede vil overstige 10. 000. Bare i går kom det inn 400 nye lik, sier Nilsen etter morgenmøtet i politistasjonen i Phuket.

Deretter venter en lengre bilreise før arbeidsforholdene til mannskapene kan inspiseres. Feltmannskapene reiste til flyplassen klokken 7, for å bli fraktet nordover i helikopter.

— Vi skulle gjerne bodd nærmere, men det er ikke hoteller igjen i Khau Lak-området, forklarer politiinspektør Torkjel Rygnestad.

Stadig utsatt

Stadig får de telefoner fra mannskapet på flyplassen. På grunn av restriksjoner må de vente i fire timer før de får lettet. Det tærer på humøret.

— Vi har hatt en dårlig start med mange forsinkelser. Det vil alltid være startvansker i slike operasjoner, men det er viktig å få til en oppstramming. Den verste fienden er tiden og temperaturen, sier Nilsen.

Når vi ankommer tempelet i Bang Muang etter tre timer, er de to lagene på til sammen åtte personer i full gang med arbeidet.

— Opplegget kan virke primitivt, men det er etablert et system som fungerer, konstaterer sjefen.

— Hvor mange pårørende kan vente å få sine hjem?

— Jeg håper så mange som mulig, svarer han.

500 om dagen

Etter én drøy time på området får sjåføren beskjed om å returnere i 16-tiden. Tre timer senere venter et nytt møte på politistasjonen.

På veien hjem gjør han et tidsanslag.

— Når rutinene er etablert og alt fungerer optimalt kan alle nasjonene til sammen registrere 500 døde på én dag. Registreringen av selve likene kan gjøres unna på 1-2 uker, men å sammenlikne opplysningene vil ta lang tid, mener Nilsen.

På hotellet i Phuket sent på kveld er det tid for dagens andre måltid siden frokosten.

— Norge har i kveld avgjort å bestille ti kjølecontainere fra Bankok, sier han, takker for dagen og går. Nå venter noen timer søvn.

MÅTTE VASKES. Etter inspeksjonen i likleiren må Torkjel Rygnestad og Reidar Nilsen i Kripos desinfiseres.<br/> FOTO: JOHN SUND