Den konservative opposisjonslederen David Cameron gikk onsdag rett i strupen på Brown i et opphisset møte i Underhuset, og anklaget ham for å ha sviktet en regjeringssjefs første og viktigste plikt. Denne plikten er å ivareta folkets sikkerhet, tordnet Cameron.

Opphisselsen skyldes at to datadisker med følsomme opplysninger om mottakere av barnetrygd har forsvunnet. De ble borte mens de var på vei med budbil fra det nordlige Storbritannia til London i oktober.

Privatisert

Privatiseringsglade britiske myndigheter har sørget for at slik transport er satt bort til det nederlandske transportselskapet TNT. TNT-ledelsen i Amsterdam fastslo onsdag at den ikke har noe system for å sjekke om de to datadiskene virkelig har vært i selskapets hender.

Avsender kan velge å få passord som kan brukes til løpende kontroll med transportens gang, noe som kan skje over internett fra en hvilken som helst PC. Men det britiske toll— og avgiftsdirektoratet valgte bort denne muligheten, fastslår TNT.

Det er kanskje ikke så rart, ettersom selskapet håndterer opp til 100.000 interne forsendelser for direktoratet hvert eneste døgn. Likevel kunne muligheten vært god å ha, nå som følsomme personopplysninger om millioner av mennesker er på avveie.

«Bananrepublikk»

Sjefen for toll- og avgiftsdirektoratet Paul Gray har allerede fått sparken, men den britiske opposisjonen mener han blir gjort til syndebukk og krever at finansminister Alistair Darling går av. – Han får landet til å virke som en bananrepublikk, sier enkelte konservative.

Darling er allerede under hardt press for sin håndtering av krisen i boligbanken Northern Rock. Banken ble i høst reddet fra konkurs gjennom en innsprøyting av rundt 25 milliarder pund eller nesten 280 milliarder kroner i offentlige midler.

Universitetsprofessor i statsvitenskap David Denver sier affæren med de forsvunne diskene er en svært alvorlig belastning for den britiske regjeringen. Dagens velgere er mer opptatt av kompetanse enn ideologi, og håndteringen av datasaken virker ikke særlig kompetent, mener han.

I TRØBBEL: Storbritannias finansminister Alistair Darling har havnet i hardt vær etter at det britiske toll- og avgiftsdepartementet ¿ som sorterer under Darlings departement ¿ har rotet bort dataopplysninger om 25 millioner briter.
STEPHEN HIRD