Forsøkspersoner er allerede i stand til å spille enkle dataspill som Pac-Man, bilspill og videotennis helt uten bruk av tastatur eller joystick. I stedet blir de utstyrt med en såkalt EEG, en maskin som måler hjerneaktivitet. Med elektroder festet til hodet, kan forsøkspersonene flytte objekter på skjermen utelukkende ved å tenke på dem.

For utrolig til å være sant? Ikke ifølge det prestisjefylte tidsskiftet The Economist, som tar for seg den banebrytende forskningen ved Fraunhofer Institute for Computer Architecture and Software Technology i Berlin.

Tar «bilder» av hjernen

Prinsippet bak forskningen er at når du tenker på å utføre en bestemt bevegelse, avspeiles dette i hjernebølgene dine.

Før forsøkspersonene kan styre spillene kun med tankens kraft, kartlegges hjernebølgene deres mens de styrer spillene på den tradisjonelle måten. Når disse hjernebølgene er undersøkt, kan forsøkspersonene kaste styrespaken og styre spillene kun ved å tenke på bevegelsene.

Det største problemet for forskerne har vært å filtrere ut «bakgrunnsstøy» fra hjernen, og finne frem til de hjernebølgene som henger sammen med bevegelsene. Dette har langt på vei lykkes, ved hjelp av ny programvare.

Fremtidens dataspill

Forskerne ser for seg at slike maskiner for tankeoverføring kan bli et kommersielt interessant produkt i fremtiden. Kanskje blir det mulig å utvikle en caps som leser hjernebølgene, slik at en helt ny verden av dataspill åpnes. I tillegg kan teknologien hjelpe folk som lider av lammelser.

Foreløpig er det mange hindringer i veien. Utstyret som brukes er dyrt, og 128 elektroder må festes til hodet. I tillegg må hodet smøres inn med en elektrisk ledende gelé for at signalene fra hjernen skal kunne fanges opp. For å legge tilsvarende teknologi inn i et vanlig hodeplagg, må forskerne utvikle kraftige forsterkere.

Enn så lenge kan du ha tankene dine for deg selv.

<b>TANKEKRAFT:</b> Hjernebølgene dine kan brukes til å styre maskiner.
Arkiv