De som tror dagens datamaskiner er raske må tro om igjen. En enkel computer, som kombinerer regnekraft fra kvantemekanikk og manipulasjon av lys, er bygget av forskere ved Universitetet i Rochester. Maskinen beviser at lys kan brukes til superrask databehandling. Videre utvikling kan føre til en datamaskin som arbeider en milliard ganger raskere enn dagens superdatamaskiner.

Den lysbaserte maskinen imiterer kvante-interferens, som er en egenskap som gjør kvante-datamaskiner eksponensielt raskere i oppgaver som dekryptering og søk i store databaser. Problemet med kvante-datamaskiner er at det er vanskelig å manipulere enkeltatomer. Lys er lettere manipulerbart.

— Du kan gjøre ting med kvantemekanikk som er umulig med klassiske maskiner, sier professor i optikk ved Universitetet i Rochester, Ian Walmsley, til UniScience.

I stedet for interferens bruker konvensjonelle datamaskiner elektroner og utfører oppgavene sekvensielt, omtrent som en bibliotekar som ser etter en bok i et bibliotek og leter gjennom eksemplarene ett for ett. Lyscomputeren lager kloner av "bibliotekaren", en for hver bok, og utfører derfor oppgaven i en helt annen hastighet.

Forskningen er finansiert av det amerikanske forsvardepartementet gjennom senteret for kvanteinformasjon, og ble presentert på Lasers and Electro-Optics Quantum Electronics and Laser Science Conference i Baltimore.(Origo)