Opposisjonstilhengere feiret i gatene etter hvert som resultatene tikket inn natt til tirsdag. En stor nok seier for opposisjonen kan svekke Musharrafs grep om makten vesentlig, og til sjuende og sist også presse ham fra presidentembetet.

– Dette har helt klart vært en anti-Musharraf-avstemning, sier politisk kommentator Kamran Shari.

God valg for Bhuttos parti

Regjeringspartiet Pakistans muslimske liga (PML-Q) vedgår at opposisjonen ser ut til å gjøre et bra valg.

– Folket har sagt sin mening, og det respekterer vi. Hvis den endelige opptellingen viser at vi har tapt, vil vi utføre opposisjonsrollen så godt vi kan, sier talsperson Tariq Azeem.

De første resultatene antyder et godt valg for avdøde Benazir Bhuttos parti Det pakistanske folkepartiet (PPP).

Men uoffisielle tall fra valgkommisjonen viser at også tidligere statsminister Nawaz Sharifs parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) gjør det bra.

Ingen får flertall alene

Da stemmene i 125 av 272 distrikter var telt opp, hadde PML-N fått 50 delegater, PPP 39 delegater og PML-Q 18 delegater inn i den 342 delegater store nasjonalforsamlingen, ifølge pakistanske medier.

Ingen av partiene ligger an til å få flertall alene, men partiet som blir størst, kommer til å stå sterkest i kampen om å lede en koalisjon.

Mister plasser

Flere viktige PML-Q-medlemmer, blant annet leder Chaudhry Shujaat Hussain, ligger an til å miste sin plass i nasjonalforsamlingen.

Tidligere statsminister Hussain er slått av en rival fra PPP, meldte pakistansk fjernsyn mandag kveld. Hussain regnes som en av de viktigste støttespillerne til president Pervez Musharraf.

Den avtroppende jernbaneministeren er også slått ut, viser foreløpige tall.

Tjenestemenn i partiet karakteriserer valget som sjokkerende.

Samarbeid

Analytikere mener Musharraf håper på et samarbeid mellom PPP og PML-Q i en koalisjonsregjering, og at Sharif som seierherre vil bety katastrofe for presidenten. Sharif har flere ganger krevd at Musharraf må gå.

– Dette er sannhetens øyeblikk for presidenten, sier redaktør Abbas Nasir i avisen Dawn.

– Det svirrer nok tanker i hodet hans om han faktisk kan klare å samarbeide med de to partiene han har holdt ute av landet.

Musharraf sier selv at han vil samarbeide med vinnerne av valget – uansett hvem de er.

– Alle må godta resultatet, inkludert meg selv, sa Musharraf mandag.

Det endelige, offisielle resultatet fra valget er ventet å være klart i løpet av dagen.

STARTET FEIRINGEN: Opposisjonstilhengere har startet feiringen i Lahore etter at delresultater viser at opposisjonen ligger an til å gjøre et svært godt valg.
REUTERS/SCANPIX
TELLER STEMMER: Tellemannskaper teller stemmer i Rawalpindi etter valget til ny nasjonalforsamling i Pakistan.
REUTERS/SCANPIX
GODE TALL: Tilhengere av tidligere statsminister Nawaz Sharif feirer gode delresultater.
REUTERS/SCANPIX