Natt til fredag utløp nok en frist for å komme fram til en avtale, uten at det var oppnådd enighet mellom opprørerne og Sudans regjering.

Myndighetene i Khartoum sa tidligere i uka ja til utkastet til fredsplan som var utarbeidet av Den afrikanske union, mens de to opprørsgruppene JEM og SLA sa nei.

Forsøkene på å komme opprørernes krav i møte har ikke ført fram.

Mislykket mekling I morgentimene fredag fastholdt talsmenn for opprørsgruppene JEM og den ene av fraksjonene i SLA at de ikke vil undertegne utkastet til fredsavtale som ligger på bordet, til tross for omfattende press fra verdenssamfunnet.

– Dette dokumentet tar ikke hensyn til JEMs syn og Den afrikanske union har derfor mislykkes med sin mekling, sa opprørsgruppens forhandlingsleder Mohammed Tugod.

– Vi kommer ikke til å undertegne, sa en talsmann for den ene av fraksjonene i den største opprørsgruppen SLA.

Den største fraksjonen i SLA holdt derimot muligheten åpen, og sa at de ikke hadde tatt stilling til om de ville godta fredsplanen eller ikke.

Fastholder kravene Ifølge Tugod fastholder JEM sine tidligere krav om en regional regjering i Darfur, samt en post som visepresident i Sudan, større representasjon i nasjonale institusjoner, økonomisk kompensasjon for ofrene av konflikten samt 6,5 prosent av Sudans nasjonalinntekt til et utviklingsfond for regionen.

– Uten disse endringene kan vi ikke undertegne, sier Tugod.

Internasjonale meklere har i flere måneder gjort det klart for JEM at de ikke kan regne med å få innfridd disse kravene i sin helhet.

Egeland til Darfur Samtidig med at opprørerne og utsendinger fra Sudans regjering sitter ved forhandlingsbordet i Abuja i Nigeria, fortsetter den humanitære krisen i Darfur.

Lørdag reiser FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland til Khartoum, før han etter planen fortsetter til Darfur søndag.

– Hensikten med dette besøket er å få et innblikk i den humanitære situasjonen, og å ha samtaler med regjeringstjenestemenn, hjelpeorganisasjonene og representanter for Den afrikanske unionen, sier en talsmann for Egeland.

– Verdens verste Egeland beskrev tidligere i uka Darfur-krisen som verdens verste humanitære krise, og anklaget verden for å svikte befolkningen i det krigsherjede området.

Ifølge Egeland trenger FN 4 milliarder kroner for å dekke nødhjelpsbehovet i Darfur i år, men har til nå bare fått inn en brøkdel av dette.

EU-kommisjonen lovet torsdag 780 millioner kroner til gjenoppbygging av Darfur, under forutsetning av at det først inngås en fredsavtale.

REUTERS
SCANPIX