Krigen i Darfur i Sudan går nå inn i sitt sjette år.

Om lag 200.000 mennesker har mistet livet i den sudanske regionen som følge av krigshandlinger, vold, sult og sykdom siden konflikten blusset opp for fullt i februar 2003.

Situasjonen for både sivilbefolkningen og hjelpeorganisasjonene i Darfur blir stadig vanskeligere, og FN advarer om at opprørere i Darfur og nabolandet Tsjad kan gjøre konflikten regional.

– Folk må forstå hvor kompleks situasjonen er i dag. Det er fortsatt en forferdelig situasjon, men omstendighetene er ikke de samme som de var i 2003–2004, sier FN-talsperson Adrian Edwards.

– Sivile og hjelpearbeidere blir truet fra alle kanter. Vi ber fortsatt om en organisert våpenhvile og fredsforhandlinger. Løsningen må være politisk, fremholder han.

Sammensatt

Eksperter mener krigen startet 26. februar 2003 med opprørernes angrep på en militærforlegning i Nord-Darfur. Motsetninger og uro ulmet imidlertid også før dette.

Konflikten i Darfur er sammensatt, men har elementer av både etniske konflikter og kamp om ressurser.

Over 2 millioner mennesker, det vil si en tredel av Darfurs innbyggere, er drevet på flukt siden 2003. USA har kalt konflikten det første folkemordet i det 21. århundret.

Sudanske myndigheter mener på sin side at verdenssamfunnet svartmaler situasjonen i regionen og sier at bare rundt 9.000 personer har mistet livet som følge av konflikten.

Nye angrep

Fredsforhandlingene for Darfur gikk raskt i stå etter at de ble innledet i Libya i oktober i fjor. Forhandlingene boikottes av de viktigste opprørsfraksjonene.

De to store opprørsgruppene Sudans frigjøringshær (SLA) og Bevegelsen for rettferdighet og likhet (JEM) er nå delt i flere titalls stridende grupper, noe som har gjort situasjonen enda mer usikker for sivilbefolkningen, hjelpearbeiderne og de fredsbevarende soldatene.

Opprørsgrupper har vunnet flere viktige seire de siste månedene i Vest-Darfur, og myndighetene i Khartoum har svart med omfattende bombeangrep. Angrep fra hæren og den beryktede Janjaweed-militsen har fått ytterligere 12.000 mennesker til å flykte til nabolandet Tsjad.

Nødhjelpsaksjon

Sammen med andre hjelpeorganisasjoner driver FN verdens største nødhjelpsoperasjon i Darfur med et budsjett på 4,5 milliarder kroner. 6,4 milliarder kroner er øremerket fredsbevarende operasjoner.

Men Darfurs nye FN-styrke, som er et samarbeid mellom verdensorganisasjonen og Den afrikanske union, mangler fortsatt to tredeler av soldatene. Kun 9.200 soldater av den planlagt UNAMID-styrken på 26.600 mann er på plass.

– Dersom UNAMID mislykkes, vil de humanitære organisasjonene trekke seg ut. Og når de trekker seg ut, vil vi se katalyserende menneskelig ødeleggelse. Det er det vi frykter mest, sier analytikeren og Sudan-aktivisten Eric Reeves.

KRIG: Om lag 200.000 mennesker har mistet livet i den sudanske regionen Darfur som følge av krigshandlinger, vold, sult og sykdom siden konflikten blusset opp for fullt i februar 2003.
STR