Like før samtalene begynte i Sirte lørdag kunngjorde den sudanske regjeringen at den ville erklære våpenhvile i Darfur. Det var statssekretær Al-Sammani al-Wasiyla i det sudanske utenriksdepartement som kom med nyheten.

Delegatene har en vanskelig oppgave foran seg når de skal i gang med konkrete samtaler for å få slutt på drap og voldtekt mot en fortvilt befolkning som er på flukt fra militsgruppene.

Men forhandlingene i Sirte fikk et alvorlig skudd for baugen fredag kveld da de to største opprørsgruppene i Darfur, JEM-militsen og SLA-Unity, opplyste at de ville boikotte samtalene.

FN og AU Samtalene er kommet i stand etter aktiv påvirkning fra FNs spesialutsending Jan Eliasson og representanter for Det afrikanske union (AU). Eliasson sa lørdag at han fortsatt tror det skal la seg gjøre å få med JEM og SLA.

– Ingen av partene i Darfur har tiden på sin side. Denne konflikten er en tikkende bombe, og vi kan bare håpe at forhandlingene som nå tar til, etter hvert vil omfatte alle de stridende parter, sa Eliasson til pressen lørdag.

JEM og SLA-Unity representerer den største militære trussel for regjeringen i Khartoum, og de to gruppene valgte å utebli fra samtalene etter at lederen for den tredje store grupperingen, SLA-leder Abdel Wahed Mohamed el-Nur, kunngjorde at han ikke ville dra til Sirte.

Helgens fredsdrøftelser er det første alvorlige forsøk på å få partene samlet rundt forhandlingsbordet siden fredsforsøket i Abuja i Nigeria i 2006. Den gang var det bare en fraksjon som undertegnet sluttdokumentet, som dermed fikk lite eller ingenting å si for 2 millioner interne flyktninger i Darfur.

Dårlige utsikter Analytikere og eksperter på Sudan-konflikten understreker at fredsinitiativet til FN og AU har små muligheter til å lykkes så lenge ikke alle parter vil delta. Dermed risikerer disse forhandlingene å ende på samme måte som Abuja-møtet.

Hovedforhandleren til JEM, Ahmed Tugod Lissan, sa til nyhetsbyrået Reuters at hans gruppe og SLA-Unity ikke vil dra til Sirte fordi «de egentlige partene ikke var invitert». Samtidig anklaget han FN og AU for å ha valgt side og stilt seg bak regjeringen i Khartoum.

Darfur-ekspert Alex de Waal sa lørdag at beslutningen til JEM og SLA-Unity om ikke å delta er et alvorlig nederlag for fredstanken.

– En fredsprosess kan godt komme i gang, men vi må trekke lærdom fra Abuja-opplegget og stå fast på at enhver avtale må ha tilslutning fra alle parter. Ingen prosess vil lykkes uten deltakelse fra JEM og SLA-Unity, sier de Waal.

Sju opprørsgrupper Ifølge informerte kilder deltar sju ulike Darfur-grupper i Sirte, i tillegg til en stor delegasjon fra regjeringen i Khartoum. Dessuten møter utsendinger fra blant annet USA, Den arabiske liga, Kina, Storbritannia, Russland og Eritrea.

– Det mest sannsynlige resultat fra Sirte-drøftingene er at partene vil forsøke å komme seg gjennom denne viktige fasen for så å legge opp til en langt videre tidsramme, sier Stephen Morrison fra Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington.

Han legger til at FNs generalsekretær Ban Ki-moon legger stor vekt på å få en dialog og fredsprosess i gang før FN og AU starter utplasseringen av fredsstyrken på vel 26.000 soldater, som skal erstatte den rene AU-styrken på 7.000 mann.

FNs spesialutsending for Darfur, svensken Jan Eliasson (t.v.) og spesialutsendingen fra Den afrikanske union (AU), Salim Ahmed Salim, svarer på spørsmål fra pressen før fredssamtalene tar til i Sirte i Libya. FN og AU har deltatt aktivt for å få fredsforhandlingene i gang.

REUTERS / SCANPIX
REUTERS / SCANPIX