Det er andre gang på seks måneder at Danmark mister tre soldater i enkeltangrep i Afghanistan.

Soldatene ble drept onsdag formiddag da kjøretøyet deres ble rammet av en kraftig veibombe ved Highway One, hovedveien gjennom det danske ansvarsområdet i den urolige Helmand-provinsen sør i Afghanistan.

I alt har Danmark mistet 25 soldater i det krigsherjede landet, der om lag 700 danske soldater er utstasjonert.

I helgen skal danske offiserer ha vært det tiltenkte målet for en selvmordsbomber i forbindelse med et møte i byen Gereshk. Men etter et tips ble møtet avlyst, og selvmordsbomberen drepte i stedet fire og såret 30 i Gereshks myldrende basar.

Selvmordsangrepet var det femte i løpet av de siste seks ukene.

– Døde for sikkerhet

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier i en kommentar at de tre soldatene døde i innsatsen for å skape sikkerhet.

– Tre danske soldater har mistet livet i innsatsen for å skape sikkerhet for oss alle og sikre andre mennesker bedre levevilkår. Mine tanker går derfor også til de drepte soldatenes kamerater, som alle yter en fremragende innsats. De fortjener vår respekt, sier Løkke Rasmussen, som trakk frem de pårørendes situasjon.

– De har lidd et uerstattelig tap som berører meg dypt, sier den danske regjeringssjefen.

Forsvarsminister

Danmarks forsvarsminister Søren Gade var på vei hjem fra et besøk i Afghanistan da han fikk beskjed om at de tre soldatene var blitt drept. Gade hadde besøkt Helmand-provinsen.

De tre tilhørte Gardehusarregimentet og var medlemmer av speiderseksjonen i stabs— og logistikkompaniet. De kjørte forrest i kolonne da veibomben eksploderte.

– De var på patrulje, og det var en meget stor veibombe som ble sprengt da kjøretøyet passerte. Våre meget dyktige soldater finner de fleste veibombene, men det er dessverre ikke mulig å finne alle. Dessverre gikk det galt i dag, sier forsvarsminister Gade til dansk