Den ene av de to danskene som ble testet, skal bare ha hatt alminnelig influensa.

_Les også:

— Kan komme til Norge_

— Vi venter fremdeles på resultatet fra den andre undersøkelsen, sier avdelingslege Terese Katzenstein ved epidemiklinikken ved Rikshospitalet i København.

Inntil 81 dødsfall

Det dødelige influensaviruset H1N1 kan ha tatt livet av 81 personer i Mexico. Foreløpig er det bare bekreftet i 20 av disse tilfellene at det var H1N1-viruset som var årsaken til influensasykdommen, men en talsmann for mexicanske myndigheter sier at trolig er dette tilfellet i alle de 81 dødsfallene.

Rundt 1.300 personer er tatt inn til testing på sykehusene i landet.

Nå sjekkes influensapasienter over hele verden, som har vært på besøk i Mexico, for det smittsomme viruset.

Les også:

New York-skole trolig rammet

Stopper syke på flyplassene

Nytt virus lammer Mexico

Svine-virus skaper frykt

Søndag ettermiddag ble det bekreftet seks tilfeller av svineinfluensa i Canada. I USA ble det bekreftet åtte nye tilfeller, slik at tallet er oppe i 20. Svineinfluensa er også oppdaget i Kansas.

— Jeg frykter at influensaen vil kreve liv også i USA, sier doktor Anne Schuchat ved USAs smittevernkontroll.

Ifølge EU-kommisjonen er det ikke oppdaget tilfeller av folk som er syke av det nye svineinfluensaviruset H1N1 i Europa.

Les også: Folkehelsas råd til reisende

Men i Frankrike er det tatt tester av to personer som kom hjem fra Mexico med influensalignende symptomer. I Spania er syv personer testet. Og i Skottland er to personer brakt til sykehus etter å ha klaget over influensalignende symptomer etter hjemkomst fra Mexico.

Sjekker reisende

Flere land sjekker reisende fra Mexico som et tiltak for å hindre spredning av svineinfluensaviruset. I Norge er dette foreløpig ikke aktuelt.

Spesielt i Asia er flere lands myndigheter nervøse. I Hong Kong, Sør-Korea, Malaysia og Japan blir de reisende sjekket på flyplasser og ved grenseoverganger for om de har influensalignende symptomer.

— Dette er ikke aktuelt i Norge. Mange som eventuelt kan være smittet, vil ikke ha rukket å få symptomer når de kommer til Norge. Folk som allerede har symptomer, vil mest sannsynlig heller ikke slippe inn på flyene, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Gunnar Iversen.

— Slik vi ser det, er det viktigere å gi god informasjon til dem som har vært i disse landene, slik at de raskt oppsøker helsetjenesten dersom de har symptomer på svineinfluensa.

Asia var hardest rammet av fugleinfluensaviruset og opplevde også sarsepidemien i 2003, som tok livet av rundt 800 mennesker.

Vurderer beredskapen

Verdens helseorganisasjon WHO oppfordrer alle land til å drive overvåking for å oppdage mulige tilfeller. Et kriseteam satt sammen lørdag, men WHO vil først tirsdag ta stilling til om de vil heve beredskapen for såkalte pandemier, verdensomspennende epidemier.

Folkehelseinstituttet er forberedt på at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god.

— Beredskapen er god - og økende. Vi sendte lørdag ut informasjon til alle kommunene og helseforetakene i landet med retningslinjer for hvordan eventuell smitte bør håndteres. I tillegg overvåker vi situasjonen kontinuerlig, sier Bjørn Gunnar Iversen.

Viruset kan mutere

WHO er allerede i gang med å forberede utviklingen av en ny vaksine hvis det blir nødvendig. Organisasjonens influensaekspert, Keiji Fukuda, sier verden er bedre forberedt enn noen gang på å takle en eventuell verdensomspennende epidemi. WHO sa også søndag at viruset kan mutere og bli enda farligere enn det er i dag.

Epidemien skaper store problemer og enorm bekymring i Mexico. Myndighetene har fra før en dramatisk narkotikakrig og en økonomisk krise å ta seg av. Turistindustrien kan bli rammet knallhardt.

Nå har de måttet gå ut og anbefale sine innbyggere å holde seg innendørs og å være strenge på hygiene. Skoler i og rundt Mexico by er stengt fram til 6. mai, skriver BBC. Offentlige bygninger, barer og restauranter er stengt.

Russland og Sør-Korea har innført restriksjoner på import av svinekjøtt fra Mexico og USA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
AP/SCANPIX