Trykkingen er et svar på de angivelige drapsplanene mot tegneren som politiet gikk til aksjon for å stoppe tirsdag.

Blant avisene som vil trykke en eller flere av tegningene, er Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten. Det skal være første gang Berlingske Tidende trykker en av tegningene.

Flere avisers nettutgaver valgte samtidig å publisere tegningene allerede tirsdag. Blant disse var Jyllands-Posten, avisen som første gang trykket dem alle, og tabloidavisen Ekstra Bladet. Sistnevnte har en av tegningene i stort format på åpningssiden.

Reagerer sterkt

Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden reagerer sterkt på at det skal ha blitt lagt drapsplaner mot Westergaard.

– Politiken vil naturligvis, i likhet med en rekke andre medier, onsdag enda en gang trykke Kurt Westergaards kontroversielle karikatur av Muhammed. I et fritt samfunn kan vi diskutere hvordan debatten skal føres, men ikke om den skal føres, sier Seidenfaden.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund gir full støtte til de danske avisene som trykker tegningene.

– Jeg mener det er en viktig symbolhandling, det eneste riktige, sier Kokkvold til NTB.

– Vi må markere retten til å utfordre religiøse og andre dogmer.

Tre anholdt

Dansk politi aksjonerte tirsdag morgen mot tre mistenkte islamister for å hindre et terrorrelatert drap, ifølge politiet selv. Bevisene mot de tre er ikke tilstrekkelige til å fengsle dem.

Politiaksjonen i Århus-området var av preventiv karakter, ifølge det danske politiets sikkerhetstjeneste, PET.

Målet for de tre anholdtes drapsplaner var ifølge PET den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard (73). Han var en av de tolv kunstnerne bak Muhammed-tegningene som Jyllands-Posten trykket første gang 30. september 2005.

– Aksjonen skjedde på bakgrunn av lengre tids overvåking, sier PETs sjef Jacob Scharf.

– PET har ikke ønsket å ta en unødig risiko og har derfor valgt å gripe inn i en meget tidlig fase for å avbryte planlegging og gjennomføring av drapet, tilføyer Scharf.

PET har ikke funnet grunnlag for å endre den generelle trusselvurderingen i Danmark.

Nordafrikansk bakgrunn

De tre anholdte er en dansk statsborger med marokkansk bakgrunn, og to er tunisiere. Ingen av de tre kommer til å bli varetektsfengslet, ifølge PET.

De to fra Tunisia blir i henhold til utlendingsloven utvist fra Danmark ettersom de anses som en sikkerhetstrussel mot den danske staten.

Kurt Westergaards Muhammed-karikatur viser en skjeggete mann med en antent bombe i turbanen. Tegneren selv er sint og forbitret over angrepene på hans arbeid.

– Det gjør meg sint at en ganske alminnelig dagligdags handling, som jeg har utført tusenvis av, skal misbrukes til å utløse et slikt vanvidd. Jeg har skjøttet mitt arbeid, og det gjør jeg fortsatt, sier Westergaard til Jyllands-Posten.

Han og kona Gitte har i over tre måneder levd under intens politibeskyttelse og har bodd på ulike hemmelige adresser på grunn av trusselen.

Politikerne fordømmer

Alle partiene på Folketinget reagerer kraftig på at en avistegning kan utløse drapsplaner, men det blir også satt spørsmålstegn ved politiets aksjon.

– Det er rystende at vi har mennesker i dette landet som i det hele tatt kan drømme om å gjennomføre et attentat mot en avistegner som bare bruker sin ytringsfrihet, sier Inger Støjberg, gruppeleder for regjeringspartiet Venstre.

Radikale Venstres justispolitiske talsmann Simon Emil Ammitzbøll er forundret over at de anholdte settes fri:

– Vi synes at folk som vil begå terrorhandlinger, skal stilles for en domstol.

SKULLE DREPES: Dansk politi anholdt tidlig tirsdag morgen flere personer med muslimsk bakgrunn som er mistnekte for å ville drepe den danske avistegneren Kurt Westergaard i morgenavisen Jyllands-Posten