— Det har hele tiden vært mitt mål at vi skal få skrevet historien om Danmark under den kalde krigen, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen, ifølge Politiken.

I Danmark er det allerede i gang to offisielle undersøkelser om Danmark under den kalde krigen. Men dette er ikke nok for den borgerlige statsministeren.

Sannhetskommisjon

Fogh Rasmussen som også er leder i partiet Venstre, Danmarks største borgerlige parti, foreslo for tre år siden at det skulle settes ned en såkalt sannhetskommisjon etter forbilde fra Sør-Afrika for å finne sannheten om den kalde krigen.

Statsministeren vil supplere de pågående undersøkelsene med en egen som spesielt skal kartlegge hvordan venstresidens samarbeidet med Warszawapakt-landene etter andre verdenskrig fram til murens fall.

Fraråder ny undersøkelse

Undersøkelsene som er i gang er en som forskere ved Dansk Udenrigs Politisk Institutt (DUPI) arbeider med om den ytre trussel mot Danmark under den kalde krigen.

Samtidig undersøker den såkalte PET-kommisjonen, som ble satt ned i 1999 av samlingsregjeringen mellom Sosialdemokratene og Det Radikale Venstre, hvordan etterretningstjenesten har praktisert sin overvåking, samt omfanget av den indre trusselen mot det danske samfunnet.

Tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen (Sosialdemokratene) har frarådet regjeringen å sette i gang en slik undersøkelse.

I stedet for en ny undersøkelse, bør regjeringen heller utvide den forskerne ved DUPI allerede er i gang med, mener Ellemann-Jensen.

(NTB)