Eieren av det 5.000 kvadratmeter store «Legelandet», Thomas Vestergaard, begrunnet overfor dansk TV2 forbudet med at somaliere gjentatte ganger hadde skapt uro på stedet. Senest sist helg oppsto det bråk da 900 somaliere møtte opp for å feire høytiden id al-adha.

Etter et møte med en somalisk forening søndag kom det imidlertid fram at fornøyelsessenteret likevel ville slippe inn besøkende av somalisk opphav.

— De er velkomne igjen, sa Thomas Vestergaard til DR.

Skremte bort andre

Ifølge eieren, viste somalierne - kvinner som menn og voksne som barn - en så dårlig oppførsel under feiringen av id al-adha at de øvrige 100 gjestene flyktet fra stedet.

Det oppsto også slåssing blant somalierne, og politiet måtte tilkalles.

— Jeg har besluttet å gi dem karantene i seks måneder. De må lære seg å oppføre seg skikkelig før jeg slipper dem inn igjen. Jeg har en bedrift å tenke på, og «Legelandet» er for alle. Derfor får ikke én enkelt gruppe skremme vekk andre, sa Vestergaard først som begrunnelse for sitt forbud mot somaliere.

I ettertid innrømmer han at forbudet var forhastet.

— Vi burde selvfølgelig hatt en dialog med de somaliske foreningene om hvem som hadde ødelagt dagen, så vi kunne kommet dette til livs. Det vet vi til en annen gang.

Beskyldt for rasisme

Leder Jonas Christoffersen ved Institut for Menneskerettigheder stemplet forbudet som ulovlig.

— Dette er et soleklart brudd på rasismeparagrafen i straffeloven, som sier at man ikke kan diskriminere andre ut fra nasjonalitet eller hudfarge. Og det er jo tilfelle her, sa han til Jyllands-Postens nettutgave før det kom fram at forbudet var blitt opphevet.

Jurist Sten Bønsing ved Aalborg Universitet sa seg helt enig, mens Somalisk Ungdom i Danmark truet med å anmelde fornøyelsessenteret.

— Jeg kan godt forstå at de avviser konkrete personer som tidligere har brutt «Legelandet» sine regler, og det er de i sin fulle rett til å gjøre. Men man må ikke generalisere og utestenge alle somaliere eller andre som ligner på somaliere, sa organisasjonens leder Mohamed Suleban.