Sosialdemokratenes talsmann John Dyrby, slutter seg til regjeringspartiet Venstres og det liberale partiet Radikale Venstres motstand mot forslaget, meldte nyhetsbyrået Ritzau lørdag. Dermed er det klart flertall mot et slikt forslag i Folketinget.

Dansk folkeparti har i et spørsmål til integrasjonsminister Rikke Hvilshøj fra Venstre oppfordret henne til å ta to søknader om statsborgerskap opp til ny vurdering. Søknadene kommer fra imamene Ahmed Akkari, Abu Bashar og Foual al-Bazari.

Avviser blankt

John Dyrby, som er sosialdemokratenes talsmann i saker som har med statsborgerskap å gjøre, avviser forslaget blankt. Det samme gjør hans kolleger Britta Schall Holberg fra Venstre og Simot Emil Amitzbøll fra Radikale Venstre.

– Det skal ikke være noen tvil om at når det gjelder disse imamene, ville jeg heller se ryggen på dem enn ansiktet. Jeg tror bare ikke at man rent juridisk kan gjøre det på denne måten, sier John Dyrby.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen skal mandag møte representanter for nettverket Demokratiske Muslimer for å drøfte situasjonen etter at Jyllands-Posten og andre europeiske aviser har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Tegningene har vakt voldsomme reaksjoner i den muslimske verden.

Svensk strid

Den liberale svenske riksdagsmannen Carl B. Hamilton anklager regjeringen i Stockholm for å la sine kolleger i København i stikken i striden om Muhammed-karikaturene. Göran Persson burde gitt danskene utvetydig støtte, i stedet for å «snike seg unna til en trygg tilskuerplass», skrev Hamilton i Malmö-avisen Sydsvenska Dagbladet lørdag.

– Danmark og statsminister Anders Fogh Rasmussen har fått støtte fra EU, USA og flere andre vestlige land. Men fra svensk side er det skammelig stille, framholdt Hamilton, som representerer det liberale Folkpartiet og er nestleder for Riksdagens EU-komité.

Svenskene tier mens danske ambassader står i brann og danske statsborgere er på flukt. Sverige har sviktet i en venn og nabo i en vanskelig situasjon, og den svenske regjeringen har grunn til å skamme seg, skrev Carl B. Hamilton i Sydsvenska Dagbladet.