Utenriksdepartementet fraråder nordmenn mot å reise til Pakistan etter bombeaksjonen mot den danske ambassaden i Islamabad.

Det er selvmordsangrepet mot den danske ambassaden som er grunnen til at UD endrer reiseråd, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Nordmenn frarådes å reise til landet dersom det ikke er strengt nødvendig, heter det på UDs hjemmeside. Norske borgere i landet oppfordres til å være særlig aktsomme, spesielt i Islamabad og andre større byer, heter det.

Ifølge Andersen har den norske ambassaden i Pakistan ikke mottatt noen form for trusler den siste tiden, men UD velger likevel å holde ambassaden stengt inntil videre.

Den norske ambassaden ligger bare et par hundre meter unna den danske, og den kraftige eksplosjonen førte til at flere ruter ble knust. Det er ikke meldt om personskader ved den norske ambassaden.

– Nå jobber vi med å få oversikt over situasjonen. Vi forsøker også å komme i kontakt med nordmenn som befinner seg i Islamabad for å få oversikt over at alt står bra til med dem.

Andersen bekrefter overfor NTB at UD er i kontakt med danske myndigheter, men han vil ikke gi flere detaljer om det.

– Ikke nødvendigvis al-Qaidas verk Der kan like gjerne være misfornøyde stammemedlemmer som al-Qaida som står bak selvmordsaksjonen mot den danske ambassaden i Pakistan, sier norsk forsker.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sa mandag at angrepet «ligner al-Qaidas verk».

Laila Bokhari, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og ekspert på Pakistan, sier det ikke er uventet at man først tenker på al-Qaida, men at det like gjerne kan være andre grupperinger som står bak.

– Siden dette var et angrep på den danske ambassaden, kan det godt hende at det er nettopp karikaturstriden som ligger til grunn, sier Bokhari til NTB.

– Men samtidig er det viktig å tenke gjennom hvor sammensatt Pakistan er, og hvor mange ulike grupperinger som finnes her. Det kan godt være at det er noen som prøver å utnytte situasjonen.

Bokhari sier det har vært ganske stille i Pakistan de siste månedene.

– Samtidig vet vi at pakistanske myndigheter prøver å få i stand fredsforhandlinger med ulike stammeråd. Det kan være folk som ikke er enige i det, og som prøver å utnytte situasjonen. Den danske ambassaden kan ha blitt et offer for det.

Bokhari vil ikke spekulere i om den norske ambassaden kan være mål for lignende angrep.

ÅSTEDET: Ingen dansker er blant de omkomne etter terrorangrepet.
FAISAL MAHMOOD
FAISAL MAHMOOD