Cochabamba/Bolivia: — Det er et lite kvinnesamfunn her som lever sitt eget liv. Det er i dette samfunnet de tre norske jentene nå befinner seg. På festen i dag skal de danse og underholde sine medfanger, forteller den bolivianske hjelpearbeideren Marta Rivero, som kjenner de norske jentene.

**Les også:

Jentene lengter hjem**

Morsdag

I dag er det morsdag i Bolivia, og stor kvinnefest i San Sebastian-fengselet i Cochabamba, hvor de tre norske jentene sitter fengslet. Utenfor fengselet er det hektisk aktivitet med feststemte besøkende, og det kommer billast med mat og drikke som bæres inn i fengslet. Blant annet kommer en svær cola-bil fullastet med brus.

Folk og biler

San Sebastian er en nedslitt murbygning som mest av alt minner om et forlatt lagerbygning. Over gaten ligger mannefengselet, og på andre siden av veien, en liten park. Her sitter folk og slapper av i skyggen, en mann ligger strekk ut og sover med en caps over hodet. I andre enden av parken selges det møbler, blant annet hundehus og dobbeltsenter. En liten café, med plaststoler, ligger i enden av parken. Biler kjører forbi, og livet går sin vante gang utenfor murene.

Vasker tøy

Porten til fengselet er åpen to ganger daglig. Da er det besøkstid, og det må til med tanke på at de innsatte må skaffe seg alt selv, inkludert mat og drikke. Mange bestiller også mat utenfra, og får den fraktet inn. Flere av jentene jobber også selv, blant annet med å vaske tøy for folk.

— Jeg kommer alltid hit for å vaske klærne mine, sier Miran Castro, på vei ut fra fengselet.

En gjeng ungdommer med gitarer går inn for å synge for fangene. Flere har masse mat og poser med tøy med seg inn. Om kort tid setter vinteren inn, og det blir kaldt i fengselet, for byen ligger mer enn 2000 meter over havet.

Personlige kriser

Marta Rivero har jobbet ved fengslet i 20 år:

— Min oppgave er å gi de norske jentene et aktivitetstilbud, for det hardt å sitte bak murene – særlig når man er så langt hjemmefra. Erfaringsmessig oppstår det store personlig kriser etter en tid, og jeg prøver å forebygge dette ved å få fangene i gang med noe positivt. Denne mandagen skal det for eksempel være underholdning, og da skal de norske jentene danse for sine medfanger, sier Marta Rivero.

Seks kvadratmeter

De norske jentene har fått plass i en stor sal, hvor de disponerer rundt 6 m2. Her har de hver sin seng, det finnes toaletter og dusj. I det hele tatt er de sanitære forholdene gode, ifølge hjepearbeider Rivero:

— Generelt vil jeg si at soningsforholdene i dette fengslet er gode. Den er ingen store farer her, men det er viktig at de tre norske jentene oppfører seg ordentlig og følger reglene. Jeg vil sette jentene i gang med ulike aktiviteter, som kunsthåndverk og andre typer kurs. Det er sunt for dem, og det er dessuten slik at at hvis de tar undervisning i fengslet, så vil de få en dag fradrag i en eventuell dom for hver annen dag de går på skole, forteller Marta Rivero.

Arrestert

Det har gått en uke siden jentene ble tatt på den internasjonale flyplassen i Cochabamba med 22.5 kilo kokain gjemt i bagasjen. Nå sitter de i San Sebastian fengslet og venter på at dommeren skal avgjøre om det skal reises sak mot dem, eller om de kan dra tilbake til Norge. Det er ventet at dommeren vil bruke fra to til 14 dager på avgjørelsen. Den eldste av jentene på 21 år, som også har sin datter på to år med seg. I mellomtiden går livet sin vante gang inne i kvinnefengslet, hvor de vel 150 kvinnene og 30 barn, danner sitt eget lite samfunn.

Bergens Tidende/Aftenposten/Fædrelandsvennen

FEST: I dag er det morsdag, og ingen grunn til å spare på godsakene i fengselet. I går ble det fylt opp med cola.
Hilde Moi
MØBLER: I parken like ved fengselet selges det møbler, blant annet hundehus og dobbeltsenger.
Hilde Moi
TITTER UT: Jentene har utsikt til gata fra rommene sine. Her sitter to og ser på livet utenfor fengselet. I parken sitter folk og slapper av i skyggen.
Hilde Moi
FOREVIGET: Journalistene som står utenfor fengselet er ikke populære blant fengselsvaktene. De gir gang på gang streng beskjed om at man ikke slipper inn.
Hilde Moi
SANG OG DANS: Denne gjengen gikk inn i fengselet i går formiddag for å synge og danse. I dag er det fest i fengselet, i og med at det er morsdag.
Hilde Moi
MER COLA: En liten cafe ligger i parken like ved fengselet.
Hilde Moi
GATEKRYSS: Kvinnefengselet San Sebastian ligger i et kryss, og vis a vis mannefengselet og en militærleir.
Hilde Moi
MENNENE: På andre siden av gata for kvinnefengselet, sitter menn bak lås og slå.
Hilde Moi