Rundt 800 danske og russiske tjenestemenn, med dronning Margrethe i front, var samlet i den kongelige katedralen i Roskilde for en høytidelig avskjedsseremoni lørdag.

Hun ble født i 1847 som Danmarks prinsesse Dagmar, men i 1886 giftet hun seg med Russlands tsar Aleksander III og skiftet navn til tsarina Maria Fjodorovna Romanova.

Etter bolsjevikenes revolusjon i Russland i 1917 måtte keiserinnen flykte, og i 1928 døde hun. Siden den gang har hun ligget begravd i katedralen i Roskilde.

Stolt etterkommer

Den alvorstunge og høytidelige messen i Roskilde startet med at et barnekor sang salmer. Deretter talte keiserinnens tippoldebarn Paul Edward Kulikovsky om sin modige og pliktoppfyllende tippoldemor.

– Jeg er stolt over å være blant keiserinne Dagmars etterkommere. Hun var en utrolig, fantastisk og spennende kvinne, sa Kulikovsky.

– Hun opplevde oppturer og nedturer av en karakter som var større enn hos mange andre mennesker. Man må beundre hennes mot og pliktfølelse da hun som 19-åring reiste til et fremmed land for å bli gift med en mann hun knapt nok kjente, sa etterkommeren i sin tale.

Kulikovsky takket dronning Margrethe og Russlands president Vladimir Putin for at de «gjør det mulig for keiserinne Dagmar å bli gravlagt på nytt ved siden av mannen hun elsket og komme tilbake til landet hvor hun bodde i 52 år».

Messen ble sendt direkte både på dansk og russisk TV, og etterpå ble kisten båret ut av katedralen av åtte bærere fra Danmarks kongelige garde og den russiske presidentens vaktstyrke.

Romanov-mausoleet

I tråd med sine siste ønsker, skal keiserinnen nå begraves på nytt i St. Peter og St. Paulus-fortet i St. Petersburg. Her skal hun stedes til hvile i det tradisjonsrike Romanov-mausoleet sammen med sin ektemann og sin sønn, tsar Nikolas II.

26. september skal et marinefartøy frakte hennes levninger fra København til den russiske marinebasen Kronsjtadt på ei øy i Det baltiske hav, og derfra sendes kisten videre til St. Petersburg. Med på seilasen blir både Kulikovsky, og Dimitri Romanov, som er etterkommer etter tsar Aleksander III.

Gravferden skal finne sted 28. september.