Klokken 14 i dag rammer en kjempeaskesky Vest-Jylland, og allerede to timer før ble deler av det jyske luftrommet stengt.

Klokken 18 vil hele det danske luftrommet være stengt, opplyser Naviair, som står for flykontrollen i Danmark. Københavns Lufthavn Kastrup blir stengt allerede klokken 17.

LES OGSÅ situasjonen for Norge

Fra før er Norges og deler av det svenske luftrommet stengt, i tillegg til at Skottland og England er i ferd med å stenge alle flyplasser.

Heathrow, en av verdens største lufthavner, samt Londons øvrige flyplasser stengte klokken 12:30.

Livsfarlig å fly i askesky

Det er nemlig livsfarlig å fly gjennom den skyen av vulkansk aske som brer seg over Nord-Atlanteren med jetstrømmen over Nordsjøen.

LÆS OGSÅ Vulkan-aske drepte alle fire motorene

— Klokken to i natt vil hele Danmark inklusiv Bornholm være dekket av skyen. Den vil ikke være synlig, men hvis solen er synlig kan vi få en mer rødlig solnedgang enn vi pleier, sier seniorflymeteorolog ved DMI Thomas Mørk Madsen.

På det tidspunktet vil skyen ligge med en front fra Paris og mot nordøst til mellom Stockholm og Helsingfors.

Andre saker om askeskyen:

Vulkantåken fra Island lammer Norge

Derfor er det farlig

Kjører med halvfullt tog

Geolog: — Askesky neppe giftig i Norge Jetstrøm sender aske med 200 kilometer i timen

Vulkanaskeskyen kan bli liggende over Norden hele helgen, hvis utbruddet fortsetter med den voldsomhet det har akkurat nå.

Vulkanen skyter nemlig asken opp i seks til ti kilometers høyde, hvor den blir fanget i den jetstrømmen - en luftstrøm i høy høyde - mot Europa som også gjør det raskere å fly hjem fra USA enn motsatt vei.

— Frem til lørdag vil vi stadig ha luftstrømmer i de øvre luftlagene som kan bære partikler ned fra Island. Vindhastigheten på det nivået er 100 knop, eller nesten 200 kilometer i timen, sier Thomas Mørk Madsen.

Dermed tar det vel et døgn fra asken forlater vulkanen og til den når Skandinavia.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN