Minst ni mennesker er omkommet i taifunen i Sør-Kina, og ifølge vietnamesiske myndigheter ble over 300.000 personer evakuert før Damrey, som betyr elefant, rammet Vietnam tirsdag morgen.

Statsminister Phan Van Khai beordret alle bort fra kystområdene bortsett fra ungdom, politifolk og soldater som ble satt til å sikre dikene som skal holde sjøvannet borte fra rismarkene.

– Bølgene er høye og går nå over dikene, sier landbruksminister Cao Duc Phat til vietnamesisk TV fra den nordlige provinsen Nam Dinh.

Damrey traff Vietnam med en vindstyrke på om lag 133 kilometer i timen og rev med seg trær og elektrisitetsstolper. Og ifølge vietnamesiske meteorologer vil det bli verre utover dagen.

Myndighetene frykter at kysten kan bli rammet av en stormflo på over 5,5 meter, og sier at jordskred også er en overhengende fare.

Oversvømt Ett døgn tidligere dundret Damrey inn over den sørkinesiske øyprovinsen Hainan med en vindstyrke på nesten 200 kilometer i timen. Taifunen er den kraftigste på over 30 år og tok livet av minst ni personer, la om lag 10.000 hus i ruiner, oversvømte gatene og tok strømmen over hele øya.

Lavtliggende områder i Hainan er oversvømt av sjøvann som har gjort store skader på avlinger av ris og frukt, ifølge lokale myndigheter.

– Sjøvannet rakk til knærne på noen av naboene mine i første etasje og møblene dere ble gjennomvåte, sier en innbygger i provinshovedstaden Haikou til en lokale avis.

Stormen har tidligere kostet minst åtte mennesker livet og gjorde over 11.000 hjemløse på Filippinene.

Evakuerte

Kinesiske myndigheter beordret evakuering av flere tusen innbyggere før taifunen traff land mandag, og over 280.000 mennesker er blitt evakuert fra lavtliggende områder ved Kinas sørkyst, melder kinesisk TV.

Stormen er den kraftigste siden 1974, sier Cai Qinbo ved meteorologisenteret i provinsen. Idet Damrey nærmet seg Kina ble over 40.000 fiskebåter kalt tilbake i all hast.

Taiwan, Japan, Filippinene, Hongkong og Sør-Kina rammes ofte av taifuner om sommeren og høsten når overflatevannet i havet varmes opp. Damrey er den 18. taifunen som treffer Sør-Kina i år. (©NTB)

CHINA NEWSPHOTO
CHINA NEWSPHOTO